Klarar inte lagstiftningens krav. Det menar räddningschefen Stefan Larsson som för DV motiverar beslutet att stänga Vimmerby Bed & Breakfast. Foto: Linus Johansson
Igår stängde Vimmerby kommun Henrik Samuelssons asylboende på Vimmerby Bed & Breakfast. För räddningschefen Stefan Larsson var beslutet självklart. – Det här handlar om ett kraftigt åsidosättande av brandsäkerheten som inte lever upp till lagstiftningens krav, säger han.
Igår kväll avslöjade Dagens Vimmerby att räddningstjänsten stänger asylboendet på Vimmerby Bed & Breakfast med omedelbar verkan. Redan i morse tvingades de 143 asylsökande i lokalerna att flytta ut. 40 av dem flyttas till Oxgården, vad som händer med de övriga är upp till Migrationsverket.
Tillsammans med miljö- och byggförvaltningen genomförde räddningstjänsten en oannonserad tillsyn under gårdagen.
– Det är vår samlade helhetsbedömning som ligger till grund för beslutet. Utifrån vårt lagrum stänger vi verksamheten, men det finns andra brister också.
”En riktig fälla”
Det är bara en mindre del av fastigheten som är godkänd för boende. 79 av de 143 boende på anläggningen har bott i delar som inte har bygglov för boende.
– Det är en ganska stor andel av de boende och det är inte okej överhuvudtaget. Vi har inte tittat på de delar som inte är godkända för boende, men när vi tittar på den delen som är godkänd så hittar vi saker som inte är okej.
Ett skäl till beslutet är att dörrarna till rummen inte stängs automatiskt.
– Det är en allvarlig punkt. Har man inte dörrstängare och folk springer ut och dörren inte stängs, så riskerar man att rökfylla en hel hotellkorridor. Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Det finns inte heller någon brandskyddsdokumentation och inget systematiskt brandskyddsarbete. Det håller inte att säga att man har ett automatiskt brandlarm, utan det måste finnas en organisation för alltihop. En annan sak var att vissa nödutgångar var låsta med nyckel och det är väldigt allvarligt. Det är en riktig fälla om det händer någonting.
”Inte andra klassens medborgare”
Tillsynen genomfördes igår. Redan samma kväll fattade kommunen beslut om att stänga verksamheten. Samuelsson har inte fått någon möjlighet att rätta till bristerna.
– Det går inte rätta till det här på så kort tid. Vi bedömer att det här är farligt och att det äventyrar allas säkerhet. Sedan bor det 79 personer i den delen som inte är godkänd. Jag förstår inte hur man skulle kunna rätta till det så fort, säger Larsson och fortsätter:
– Den 16 oktober lade jag ut en lista på vad som gäller för brandskydd för tillfälliga asylboenden på kommunens hemsida. Räddningstjänsten ska inte gå runt lagstiftningen och lagstiftningen syftar till att alla människor ska ha ett likvärdigt skydd. De här människorna har samma rätt till skydd som alla andra, de är inte andra klassens medborgare.
”Tillbaka på ruta ett”
Samuelsson menar att dokumenten finns – men att ingen bett honom ta fram dem.
– De har inte kommit fram. Om de skulle finnas förstår jag inte varför de inte har kommit fram.
Samuelsson menar att han själv anlitar en brandvakt med närvaro dygnet runt. Räcker inte det?
– Då är vi tillbaka på ruta ett. Om människor inte kan rymma för att korridoren är rökfylld, hur ska då en vakt komma in? Det går inte att kompensera brister i lagkraven med att ha en brandvakt.
Samuelsson hävdar att beslutet är personligt riktat mot honom. Hur ser du på den kritiken?
– Vi var fyra inspektörer från räddningstjänsten och två inspektörer från miljö- och byggförvaltningen på plats för att vi ville vara så breda som möjligt. Efter tillsynen fanns det inga tveksamheter. Jag är objektiv i min bedömning och känner ingen här nere. Det får absolut inte vara så att man behandlar folk på olika sätt. Rättssäkerheten ska vara garanterad.