Annons:

Sök

Annons:

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Många är aktiva i motståndet mot solcellsparken. Här ses Anders Carlsson, Ellinor och Arne Dahlström, Camilla Carlsson, Inger Arwidsson, Jonathan Lindgren och Anja Vikki. Foto: Simon Henriksson

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Jonathan Lindgren är samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Anja Vikki säger att det kommer bli ett omvänt fängelse. Hon har gått i skogen varje dag i 20 års tid.

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Anders och Camilla där parken skulle ta sin början. I bakgrunden syns deras hus.

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Här skulle det bli solcellspark om det blir verklighet av planerna.

  • Oron är enorm i Frödinge:

    Knärot finns i skogen.

  • Oron är enorm i Frödinge:
  • Oron är enorm i Frödinge:
  • Oron är enorm i Frödinge:

    I bakgrunden ser man sjön. Solcellsparken skulle ligga nära den och de boende på den här sidan skulle inte längre komma åt den.

  • Oron är enorm i Frödinge:
  • Oron är enorm i Frödinge:
  • Oron är enorm i Frödinge:

    Här i bakgrunden finns det detaljplanelagda villatomter.

Oron är enorm i Frödinge: "Blir som ett omvänt fängelse"

Oron är fortsatt stor för boende i Frödinge med anledning av den planerade solparken på 30 hektar i anslutning till samhället. Under onsdagskvällen hålls ett möte inför samrådet som är över siste januari.
– Man kommer bo i ett omvänt fängelse. Det är en stor sorg, säger Anja Vikki, en av alla som berörs.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var strax före jul som det blev känt att företaget Landinfra har planer på en stor solcellspark precis i utkanten av Frödinge samhälle. Solcellsparken avser att bli 30 hektar stor och det motsvarar cirka 60 fotbollsparken. Nära området där parken eventuellt ska byggas ligger såväl Frödinge skola som förskolan.

Dessutom påverkas ett flertal närboende och deras oro är stor. Vår tidning intervjuade Anders och Camilla Carlsson dagarna före jul där de beskrev sin oro för solcelsparken på marken som ägs av Linköpings stift. 

De kommer få nya grannar om parken blir verklighet. Under onsdagskvällen har de boende i Frödinge bjudit in till ett möte på bygdegården, dit det väntas komma personer från andra orter där liknande planer finns.

På plats är även Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund, som engagerat sig i frågan. Tillsammans med ett tiotal närboende fick vår tidning följa med på en rundvandring i skogen där parken ska byggas. 

– I Frödinge bor det 302 personer och alla kommer beröras. Men ett 50-tal personer berörs i direkt anslutning här, säger Camilla Carlsson. 

Jonathan Lindgren säger att fastighetsvärdet kommer påverkas. Den slutsatsen går att dra från undersökningar i grannlandet Danmark.

– Det är flera hundra meter som berörs. Det är ingen skröna, även om företagen hävdar det. Ingenting av de här solparkerna är ju manifesterade i Sverige ännu. Den största är på 25 hektar. På länsstyrelsens skrivbord ligger nu ett otal ansökningar nu och i flera fall handlar det om flera hundra hektar. Det är något annat som väntar än vad vi kan se i dag, säger han.

Vill ha det som i Danmark

För markägaren är det här en lukrativ affär i nuläget, säger Villaägarnas Riksförbunds samhällspolitiska expert.

– På papperet ser det lönsamt ut. Med vindkraften är det ju manifesterat i Sverige vad det här innebär och att fastighetsvärdet påverkas. Solkraften är än så länge bara teoretisk här. Jag vet på ett ställe där banken meddelade att kalkylen sprack. Då hade man fått startbesked på sin tomt. Vi har ingen empiri i Sverige, men det finns på så pass många håll mäklare som säger att värdet sjunker mellan 30 och 50 procent. Det förändrar hela läget och man blir låst till sin fastighet. Även investeringsmässigt berörs det.

Han önskar sig se något liknande det som finns i Danmark.

– Det går inte att säga att det är en skröna. Empirin vi har från Danmark visar att fastighetsvärdet kommer sjunka. Från Villaägarrörelsen handlar det här om att värna villan och dess smärtpunkter. Vi stödjer och mobiliserar i detta när boendemiljön påverkas så pass kraftigt. Vi önskar att man gör som Danmark. Där har man respektavstånd som norm och det handlar om 150 meter om man har parken på en sida, 300 meter om det är vid två sidor och 750 om det är vid tre eller fyra. Där finns också ersättning för närboende. Min målsättning är att det ska bli så här också.

Hur ser du på möjligheterna att kunna stoppa det här?

– Det är länsstyrelsen som tittar på naturvärden och det är proffs som har gjort den, men de som bor här känner till mer. Att få en konsekvensbeskrivning är viktigt, så att länsstyrelsen har ett fullt underlag för länsstyrelsen.

Alla här vill ju att det stoppas. Har du gott hopp om det?

– Jag kan tyvärr inte säga. Det skulle kunna vara så att knäroten, som finns i den här skogen och är fridlyst, fäller det. Men överlag behöver vi som i Danmark få bättre ordning. Solcellsföretagen vill också veta att här är det rimligt att vi kör.

"Tagna på sängen"

Anders Carlsson bär fortfarande på en stor rädsla för att parken ska bli av. Den skulle då ligga väldigt nära deras tomtgräns och hela den skog som de visar oss runt i skulle försvinna.

– Man har lagt ned mycket tid, pengar och hjärta i det här. När man väl hittat det boendet vill man inte bli fråntagen alla rättigheter. Man känner sig angripen och man lägger inte en solcellspark där människor bor.

Har du mer hopp nu än i december?

– Vi känner att vi fått mer grepp om situationen. Vi blev tagna på sängen först. 

Vad innebär mer grepp i sammanhanget?

– Vi har lärt oss mer fakta och mer om Danmarks normer och regelverk. Det behövs i Sverige också.

Jonathan Lindgren flikar in:

– Greppet är viktigt i ett samråd, så att länsstyrelsen får full information från de närboende. Annars får solcellsföretaget sätta hela bilden. 

Samrådsprocessen pågår till den siste januari. 

"Ett omvänt fängelse"

Anja Vikki är en av dem som bor väldigt nära den tilltänkta solcellsparken. 

– Det är omöjligt att föreställa. Det är 20 meter från vår altan. Man kommer att bo i ett omvänt fängelse och utestängs från vår skog. Det är den största sorgen, att de kommer stänga in hela skogen. Jag har gått här varje dag i 20 år och min svärmor åker skidor här på vintern. Det är så fina miljöer, så det värker i hjärtat. Jag kommer inte åt svampen, bären eller stigarna jag gått på varje dag, säger hon.

Jonathan Lindgren säger att det kommer byggas ett externt stängsel kring parken och att de boende inte får tillgång till skogen från det här hållet längre. Sjön, som ligger en bit in i skogen, kommer man inte heller nå härifrån. I samrådsunderlaget ansöker man om att gå förbi strandskyddet.

– Det kommer bli en indudstripark och alla som bor här måste runda parken. Det blir ingen skogsgöl längre, det blir en göl vid en industripark, säger han.

Anja Vikki försöker dock hålla hoppet uppe, likaså svärmor Ingrid Arwidsson. 

– Vi ska bråka, vi ska inte ge oss. Vi måste känna hopp och om länsstyrelsen ger tillstånd så ska vi överklaga det beslutet. 

De närboende föreslår i stället flera andra platser att lägga solcellsparker på. Exempelvis bergtäkter, gamla industriområden, vid stora motorvägar eller genom att göra kraftledningsgator. 

– Det finns bättre ställen. Redan exploaterad mark. Det tar 200 år för knärot att växa och hittar man det, då vet man att det är gammal skog, säger Anders Carlsson.

Inte kommunalt veto

Kommunen har också detaljplanelagda tomter i området som aldrig kommer kunna bli av om solcellsparken blir verklighet.

– I andra kommuner har man planerat för ett villaområde, så det här kan omkullkasta kommuners expansionsplaner. Vi har ju kommunalt veto för vindkraft, men inte för solkraft, säger Jonathan Lindgren.

Företaget Landinfra deltar inte på onsdagskvällens möte. 

– Det här är ett informationsmöte för att alla här ska veta vad det handlar om. Jonathan är eftertraktad, alla vill att han ska komma nu och vi ville få hit honom. Det här exploderar i Sverige just nu och om några år kommer vi inte känna igen Sverige eller det svenska landskapet, säger Anders Carlsson.

HÄR kan du läsa hur företaget tidigare bemött kritiken och HÄR en tidigare artikel om kritiken från närboende.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: