Lars Johansson och Skogens Honung prisas återigen för sin goda honung. Den här gången utsågs honungssorten Skogsblom till bäst i Svenska Dagbladets blindtest av honung. Foto: Arkivbild
Det finns honung, och så finns det honung. I lilla Flohult utanför Tuna finns det honung av världsklass – det har Lars Johansson och sambon Caroline Eriksson som driver Skogens Honung fått kvitto på många gånger om. Honungen har fått ta emot priser och utmärkelser både nationellt och internationellt. Senast i somras på London International Honey Awards när två av företagets honungssorter fick ta emot priser i klasserna guld och platina.
I dagarna uppmärksammades honungssorten Skogsblom när tidningen Svenska Dagbladet testade honung och utsåg burken från Skogens Honung till testvinnare.
– Det är lite extra kul eftersom det var ett blindtest som gjordes och som vi inte var medvetna om. Det var ju liksom inte något som vi deltog i. Jag blev uppmärksammad av en bekant på Facebook som hade sett testet, berättar Lars Johansson när vår tidning når honom.
– Den hade fullt pott och högsta betyg och blev testvinnare!
Svenska Dagbladet beskriver honungen som delikat.
”Här möts vi av en smältande mjuk konsistens och en tjusigt aromatisk smak. Sötman är delikat och flera i panelen poängterar en angenäm friskhet. En honung som det är svårt att få nog av och som görs på nektar från lingon, hallon och skvattram från Vimmerby.”
Vad är det som gör just eran honung så bra och omtyckt?
– Vi är väldigt noggranna med våra sorter och lägger mycket arbete på att hålla isär dem. Det är ett hantverk och vi har vår filosofi där vi försöker hålla olika honungssorter och inte en standardiserad. Det blir skillnad i smak, men också i konsistens och hur sockerkristallerna smälter i munnen. I undersökningar så ser man att det är just de små, eller halvstora, biodlarna som får de högsta betygen. Så det är som det ska! Det är bina som gör jobbet, men hur vi hanterar honungen påverkar.
Att hålla isär sorterna kräver kunskap om naturen och vad som blommar för tillfället – och många arbetstimmar.
– För oss handlar det mycket om att skörda ofta och på så vis hålla isär nektarn. Honungen som SVD testade är en av få sorter vi har som är en ren sorthonung, utan en blandning, men med stort inslag av lingonnektar. En väldigt god och aromatisk honung som passar många.
Ett vinnande koncept tror Lars även är att honungen inte standardiseras hos Skogens honung.
– Honungen får stelna i sin egen takt. Vi tillför ingen värme i den för att göra den fast, och det tror jag är en stor skillnad mellan den och dålig honung. Det handlar om att låta processen ta tid, och om kunskap och hantverk.