Fastighetschefen Torbjörn Bergström säger att en tidsplan för omklädningsrummen på gymnasiet är nära nu. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos
I ett protokoll från barn- och utbildningsnämnden framgår att elever riskerar att missa sin examen på grund av den rådande situationen med gymnasiets idrottshall.
Nämndens ordförande Lars Sandberg (C) är missnöjd med hur det är.
– Vi ligger på i det ärendet. Omklädningsrummen ska rivas och det ska byggas nya. Vi väntar på en tidsplan och det ska komma nu i närtid, säger han.
Vad tänker du om att det är så här?
– Situationen är inte bra, men vi är glada att vi lyckades få till att föreningar kan nyttja hallen. Men det är inte optimalt för någon. De fristående paviljongerna fungerar naturligtvis, men det blir ett styr att ta sig dit. Vi hoppas att det sätts fart ordentligt snart.
Hur stor är den här risken det varnades för i protokollet?
– Jag har inte fått fler signaler om det, men det är inte bra att det ser ut som det gör. Det är vi överens om. Nu hoppas vi att man kan börja relativt omgående och att vi inte står ett år till utan att det händer något.
"Bara att beklaga"
Fastighetschefen Torbjörn Bergström säger att den efterlängtade tidsplanen ska komma den här veckan.
– Man skissar på den just nu. Vi har delat upp entreprenaden i en rivning och en bygg. Konsulterna sitter och tittar på det för att presentera en tidsplan som är seriös och hållbar. Så det är i närtid.
Situationen för både lärare och elever har varit omständlig i flera år.
– Det är bara att beklaga. Jag har absolut en förståelse för att det är en svår arbetsmiljö och när man tittar i backspegeln så skulle vi ha avvaktat med några av de temporära sakerna. Jag har full respekt för elever och lärare som har det här som sin arbetsmiljö.
Varför har det blivit så här?
– Det är framför allt vår arbetssituation som har påverkat, men under projekteringen dök det också upp saker, exempelvis skyddsrum, som gjorde att det drog ut på tiden. Det krånglade och det var sakkunniga inblandade, men vår arbetsbelastning är en stor anledning också. Det går inte att skylla ifrån oss.
Förseningen har inte fördyrat projektet
Eftersom projektet med de nya omklädningsrummen inte kom igång förra året valde kommunen att lägga fem miljoner kronor till renoveringen av ishallen. Politiken betonade dock att det berodde på att arbetat var försenat och att man inte gjorde en aktiv prioritering.
– Det blev lite fel inormation som spreds där, men det var inte ishallen som gjorde att det här projektet blev försenat. Det är säkert lätt att man tänker så, men det var inte därför vi inte kommit igång med idrottshallen. I en stor investeringsbudget blir vissa projekt dyrare, vissa billigare och vissa kommer man inte igång med. Då får man omprioritera i den investeringsbudgeten. Det går inte att lösrycka en enskild grej och säga att det är därför.
Går det säga något om när det här kan vara klart?
– Nej, jag vill inte föregå något, men en tidsplan ligger i närtid.
Kommer det ha blivit fördyrat?
– Vi har inga andra siffror än tidigare. Det har inte fördyrats på grund av tiden, säger Torbjörn Bergström.
Tidigare har man pratat om en kalkyl på mellan tolv och 14 miljoner kronor.