Peter Helge är räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.
Foto: Arkivbild
Nu har statistiken för räddningstjänstens 2024 sammanställts. Totalt var det 313 händelser i kommunen att jämföra med 297 året innan. Man hade också ytterligare 26 larm man var på utanför kommunen.
– Det kan variera lite, men det är där någonstans det ligger i en kommun som Vimmerby. Vi har selekterat bort larm där vi blev återkallade, säger räddnings- och säkerhetschefen Peter Helge.
Tittar man på prio ett-händelser, som innefattar brand i byggnad, brand i terräng, övrig brand, trafikolycka, SAMS/Hjärtstoppslarm, suicid, utsläpp av farligt ämne och drunkning var det sammanlagt 131 händelser under 2024. Det är lika många som under 2023.
Det som stack ut av dessa var bränder.
– Vi hade exakt lika många brand i byggnad, 21 till antalet, men det som stack ut var att vi lade många fler timmar på bränder under året. Det handlar om att det var större händelser.
Större insatser och fler timmar
Skillnaden är stor. 2023 lade räddningstjänsten 300 timmar på brand i byggnad och förra året var det 650 timmar. Även brand i skog och mark var snarlikt till antalet, men även här lade man väldigt många fler timmar. 2023 handlade det om cirka 600 timmar och förra året över 900 timmar.
– De största händelserna sett i antalet timmar var skogsbränderna utanför Ålhult och Solhult. Där handlade det om väldigt många timmar. Branden på Drottninggatan lade vi över 200 timmar på och branden i Bredshult utanför Tuna lade vi nästan 100 timmar på.
Trafikolyckor var färre till antalet än tidigare år. Vad gällde nödställda personer, alltså personer som fastnat i hissar eller liknande, var det samma nivå som 2023. Likaså vad gäller suicidlarm.
– Om man tittar på första hälpen, alltså sjukvårdsuppdrag, så har vi hjälpt ambulansen ett litet mindre antal gånger. Däremot har vi haft längre insatser tillsammans med dem. Vi hade 35 hjärtstopp under 2023 och 2024 landade det på 25.
Fler utomkommunala händelser
Automatlarm, alltså automatiska brandlarm, har räddningstjänsten länge jobbat aktivt för att det ska minska. Det låg på cirka 100 förra året och var samma nivå som 2023.
– Vi ser att vi mer och mer får åka och hjälpa till utanför kommunen. Vi har legat på kring 20 utomkommunala händelser tidigare och förra året va det 30. Det ser vi sticker ut.
Hur ser din analys av siffrorna ut?
– Vi har ungefär lika många insatser, men något större händelser. Det innebär fler timmar och att det blir lite dyrare. Vi ser inga större risker utifrån det här, inte mer än de vanliga.
"Rustar för krig"
Peter Helge ser dock en annan stor utmaning framgent.
– Vi har en jätteutmaning i att utbilda all vår personal. Sverige rustar för krig och räddningstjänsten har höjd beredskap. Det handlar om att ta hand om rasmassor i krig, sköta transport av skadade och en ren ammunitionshöjning. Vi får ett utökat uppdrag och det blir extra övnings- och utbildningstid för vår personal. Vår personal har sina ordinarie jobb och det är en jättesvår ekvation att få ihop.
Därför vill räddningschefen nu vädja till arbetsgivarna.
– Jag hoppas att de har förståelse. Det här är inte bara för räddningstjänsten i Vimmerby, utan det är för hela Sveriges beredskap. Vi kommer i dialog med arbetsgivaren och arbetstagaren försöka ge alternativ, så att man har flera dagar att välja mellan, men vi hoppas också att arbetsgivarna är flexibla och stöttar oss och förstår att det här är viktigt för vår beredskap. Deltidsanställda, med ordinarie jobb, är ryggraden i räddningstjänsten.
Budgeten på cirka 25 miljoner kronor höll räddningstjänsten under fjolåret.
– Vi har ett marginellt positivt resultat, men det åläggs mer och mer på kommunerna från staten. Det kommer gå åt pengar framöver.