I bland annat Västerviks kommun flaggar man på halv stång. Regeringen har utlyst en tyst nationell minut. Bilden är ett montage. Foto: Västerviks kommun/Bildbyrån
Regeringen har genom statsminister Ulf Kristersson uppmanat alla landets kommuner att flagga på halv stång efter det ofattbara våldsdåd som i går inträffade i Örebro. Dessutom bjuder statsministern in samtliga partiledare för ett möte kring lägesbilden under torsdagen.
Utöver mötet med riksdagens samtliga partiledare har regeringen också meddelat att en nationell tyst minut kommer hållas. Exakt tidpunkt för den tysta minuten är inte klart, enligt regeringen.
– Tisdagen den 4 februari kommer för alltid markera en mörk dag i svensk historia. Idag har människor vaknat till en ofattbar sorg och smärta. För de människor som förlorat en älskad blir livet aldrig detsamma igen. Vi är ett land i sorg och vi måste alla samlas - som nation, som medmänniskor och som ledare för partierna i riksdagen. Tillsammans måste vi hjälpa de skadade och de anhöriga att bära sorgen och tyngden av den här dagen. Därför är det viktigt för mig att bjuda in riksdagens partiledare till mötet imorgon, säger statsminister Ulf Kristersson.
Flaggar på halv stång
I alla fyra kommuner i vår tidnings spridningsområde – Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Kalmar – flaggar man på halv stång under onsdagen.
"Det finns pågående arbete sedan 2022 utifrån en beslutad vägledning om pågående dödligt våld. Alla verksamheter uppmanas att följa vägledningen och skapa egna lokala handlingsplaner för att skapa medvetenhet och beredskap om frågan på arbetsplatsen. Det finns särskilt utpekade tjänstepersoner som ansvarar för att hjälpa verksamheterna att komma vidare med det lokala arbetet. Under tisdagskvällen har barn- och utbildningsförvaltningen gått ut med information till rektorsgruppen om hur man från förvaltningsledningen vill att skolor och förskolor ska arbeta med frågor som har med händelsen att göra. I den informationen ber barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson rektorer och chefer att arbeta för att trygga eleverna på plats i skolan. Lyhördhet för oro och tröst bör stå i fokus. Elevhälsan är förberedd att ge extra stöd om det behövs", skriver Västerviks kommun på sin hemsida.
Kalmar kommun skriver att man har tydliga rutiner och beredskap för att hantera allvarliga situationer.
"Vi i skolan kommer att arbeta vidare med händelsen under dagen så att eleverna känner sig trygga. Elevhälsan fick också tillgänglig för stöd vid behov", skriver man på sin hemsida.
Elva personer miste livet under våldsdådet som saknar motstycke i svensk historia. Gärningsmannen ska vara en av dessa tror polisen och skytten ska ha varit död när polisen anlände, uppger man.