Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun.
Foto: Arkivbild
Den värsta masskjutningen i Sveriges historia, som inträffade i Örebro i går och där minst elva personer fick sätta livet till, har satt djupa spår i hela samhället.
Självklart var det många elever som hade massor med frågor, funderingar och även kände oro när de kom till skolan i morse.
I Vimmerby kommun fanns personal förberedd och till hands för att möta deras frågor och funderingar.
Inte påverkat verksamheten
– Det är klart att det har varit många tankar. I morse meddelade vi våra lärare om hur vi skulle hantera situationen och hjälpa elever vid svåra samtal, säger Petra Andreassen, rektor F-6 på Astrid Lindgrens skola.
Andreassen berättar att frågorna givetvis har dykt upp lite här och var under dagen, men inte så att det har påverkat verksamheten.
– Vi har försökt hålla så normal verksamhet som det har gått – jag tror att det är viktigt för barnen att fortsätta ha det tryggt och fortsätta sin vardag. Kanske har den här fruktansvärda händelsen inte landat hos alla än – det kan komma i efterhand, därför är det viktigt att vi följer upp det längre fram och alltid finns till hands.
Möjlighet att träffa rektorerna
Från kommunens sida har inga extra resurser eller insatser gjorts på skolorna i dag.
– Om enskilda skolor har gjort något själva kan jag inte svara på. Vad jag vet är att elever och personal på vuxenutbildningen har getts möjlighet att träffa rektorerna för att prata om man har haft frågor eller känt oro, berättar kommunens skolchef Ola Karlsson.
– Jag var själv på vuxenutbildningen tidigare i dag. Vi tog en stund, samtalade och skickade tankar till de berörda. Precis som på alla andra arbetsplatser känner man även där en stor sorg och bestörtning i dag, men ingen direkt rädsla. Däremot var det mycket diskussion om vad som kan få någon att välja att göra så här, berättar han.
Reviderad handlingsplan
Vimmerby kommun reviderade nyligen sin handlingsplan och sina rutiner kopplade till händelser av just den typen som inträffade i Örebro i går.
– Sedan dådet i Örebro har vi självklart gått igenom dem igen och har konstaterat att vi känner oss trygga i de rutiner vi nu har. Vi bedömer att vi har det mesta som krävs och har en god beredskap. Utifrån det kände vi inget behov av att göra något extra i dag.
Vad innebär revideringen av rutinerna?
– Vi har utbildat all personal, infört informations- och undervisningsinsatser för elever från årskurs 6 till gymnasiet samt tagit fram ett gemensamt material som används på skolorna och det informationsarbete som görs där.
Hur mycket krisövningar görs på skolorna där elever och personal ingår?
– Vi har utbildningsinsatser som ingår i vår rutin. I den ska all personal, från förskoleklass till vuxenutbildning, vart fjärde år genomgå utbildning i kommunens regi om hur man hanterar hot om dödligt våld. En gång under sin anställningstid ska man också genomgå en upplevelsebaserad utbildning som hålls av ett externt säkerhetsföretag. Mot eleverna sker årligen utbildningsinsatser där vi informerar om vad exempelvis inrymning innebär och hur man ska agera – dessa är dock inte upplevelsebaserade. I samband med den utbildningen går också ett brev ut till vårdnadshavarna. Där berättar vi att vi kommer prata med eleverna om detta, så vårdnadshavarna är förberedda på att det kan komma frågor.