Annons:

Sök

Annons:

Länsstyrelsen: ”Bristerna motiverar inte ett förbud”

Länsstyrelsen kan tänka sig att öppna en mindre del av det stängda asylboendet. Foto: Linus Johansson

Länsstyrelsen: ”Bristerna motiverar inte ett förbud”

Länsstyrelsen diskuterade att dra in förbudet för en del av Vimmerby Bed & Breakfast. – I delen där Samuelsson har bygglov är inte bristerna så allvarliga att de motiverar ett förbud, säger länsstyrelsens jurist Carl-Axel Persson.

Annons:

Kort sammanfattat stängde räddningstjänsten Vimmerby Bed & Breakfast av två anledningar:

I en del av fastigheten brast brandsäkerheten.

I en annan del av fastigheten saknade ägaren Henrik Samuelsson bygglov för att ha boendeverksamhet.

När länsstyrelsen idag tog beslut om att avslå Samuelssons begäran om inhibition diskuterade juristerna att tillåta verksamhet i den delen som Samuelsson har bygglov för.

– Om man hårdrar det så finns det två våningar. En våning har bygglov för boendeverksamhet och inför bygglovet gjordes kontroller av brandföreskrifterna. Där är det 16 rum och bristerna är inte så allvarliga att de motiverar ett förbud. Samuelsson behöver bland annat montera dörrstängare och det har han sagt att han ska göra. Jag vet också att han haft en elektriker där för att ordna en kabel. Det handlar om enstaka små brister. Brister som är enkla att åtgärda ser inte vi som allvarliga, och motsatsen råder för allvarliga brister.

”Inte anpassad för boende”

Räddningstjänsten har även anmärkt på att det saknas ett systematiskt brandskyddsarbete.

– Jag har mycket svårt att se att det skulle ta några dagar att få ordning på.

Är det ett tillräckligt skäl för att stänga ett boende?

– Kanske inte ensamt. Hade det bara varit en fråga om dokumenterade rutiner för brandskyddsarbete tror jag inte att man tagit beslut om att stänga boendet. Jag tror inte heller att länsstyrelsen hade uppehållit ett sådant beslut.

För den andra delen av fastigheten saknar Samuelsson tillstånd att bedriva boendeverksamhet.

– Den är inte anpassad för boende och de dörrarna kanske skulle stå emot en brand i några minuter på sin höjd. Det finns inga täta skott mellan utrymmena och i vissa avseenden är det en byggarbetsplats. Där är brandsäkerhetskraven långt ifrån uppfyllda.

”Fick kalla fötter”

Länsstyrelsen har diskuterat att häva förbudet för den tillåtna delen.

– Man kan uttrycka det som så att vi fick lite kalla fötter. Vi vågar inte göra den bedömningen när det finns delar som inte är brandskyddssäkrade på samma våning och på undervåningen. Även räddningstjänsten har sagt att man är öppen för det och kan man säkerställa säkerheten i en del av fastigheten är det bara att öppna den.

Kan det bli aktuellt redan efter tillsynen i morgon?

– Det är upp till räddningstjänsten skulle jag säga. Vi skulle kunna fatta det beslutet formellt, men att det skulle ske redan i morgon är mycket tveksamt. Jag måste sammanställa den information jag får in och konsultera min chef och gå igenom konsekvenserna. Det fiffiga med räddningstjänstens beslut är att förbudet upphör om räddningstjänsten anser att bristerna har åtgärdats. Det kan ske under tiden länsstyrelsen tittar på ärendet.

Kan du säga något om vartåt ärendet lutar?

– Det ska man vara försiktig med, men vi kommer att titta på den sektion där det finns bygglov. Det är svårt att komma ifrån förhållandet att om Henrik Samuelsson saknar bygglov så har han inte rätt att bedriva boendeverksamhet där, men den frågan är inte uppe på vårt bord. Blir den det så får vi samordna de här frågorna. 

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: