Nu på onsdag, 26 februari, firas Husmanskostens dag för första gången över hela landet. Bakom uppropet står kocken och entreprenören Pontus Frithiof. Medverkar gör även Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin samt White Guide och uppropet stöds av flera av branschens aktörer som exempelvis Arla, Ica och LRF.
Ambitionen med Husmanskostens dag, som syftar till att förena svenskt matarv med dagens hållbarhetsambitioner, är enligt initiativtagarna att årligen samla ett brett engagemang i alla forum där måltider skapas och avnjuts.
”Med det avses allt från dagligvaruhandeln som inspirerar till familjemåltiden, hos alla barn i landets skolor, i matsalarna på svenska företag och i omsorgen samt givetvis på alla restauranger i vårt avlånga land. En dag då vi alla njuter och hyllar vårt svenska matarv”, skriver man i ett pressmeddelande.
Lyfter det småländska
Även i Vimmerby kommer Husmanskostens dag att uppmärksammas.
– Det här är ett initiativ som vi gillar, ett manifest som verkligen ligger helt i linje med det vi jobbar med hela året, säger Sara Hedblom som är mat- och dryckeschef på Astrid Lindgrens värld.
– Hos oss väljer vi framför allt att lyfta det småländska, vilket känns naturligt i och med Astrids uppväxt i Vimmerby och alla de småländska matupplevelser som finns beskrivna i hennes berättelser. I vårt arbete med att levandegöra dessa så är inte minst måltiden en fin väg att göra det på. I dagens samhälle där allt går så fort, och med tanke på hur det ser ut i vår omvärld, är det dessutom värdefullt att kunna samla nära och kära kring middagsbordet för samtal och låta måltiden få stå i centrum.
Ändrar konceptet för en vecka
På Astrid Lindgrens världs restaurang Villa Linnéa kommer dagen att uppmärksammas under hela veckan.
– Vi tyckte att Husmanskostens dag var en sådan bra idé att vi avsätter hela veckan. Måndag till fredag nästa vecka ändrar vi egentligen hela konceptet på Villa Linnéa, berättar Sara Hedblom.
Så i stället för ”vanlig” dagens lunch, kommer det erbjudas sex husmansrätter som stående lunchmeny varje vardag. Det blir raggmunk med fläsk, ärtsoppa med pannkaka, stekt strömming med potatismos, småländska kroppkakor, isterband med stuvad potatis och köttbullar med gräddsås.
– Det handlar om de klassiska rätterna, sedan kommer vi självklart bjuda på det finaste av allt – ostkaka med sylt och grädde – till dessert varje dag. Man ska inte behöva gå hungrig härifrån någon dag nästa vecka, säger Sara och skrattar.
Varför är det viktigt att lyfta fram vårt matarv?
– I mötet med våra gäster märker vi att mat väcker minnen och känslor. Man berättar att ”så gjorde min mamma” eller ”det åt vi alltid när vi var hos mormor”. Mat från förr skapar samtal – man får en identitet i det man äter.
Men behövs det en särskild dag för det?
– Jag tror att det är viktigt med en sådan dag för att lite extra lyfta vikten av att inte tappa sitt matarv. Husmanskosten skapar en trygghet som det ligger något fint i. Trender kommer och går, men matarvet kommer att bestå. Genom att prata om det och föra det vidare hjälper vi till att bevara det.