Hultsfreds kommuns flyktingstopp har blivit ett fall för polisen som kallade bland annat Lars Rosander till polisförhör på tisdagen. Foto: Ossian Mathiasson
Hultsfreds kommun valde att stänga ner sin flyktingmottagning och nu kan det få konsekvenser.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) kan straffas för tjänstefel och påföljderna kan bli böter alternativt fängelse.
– Jag är lugn och trygg som vanligt, säger han.
Pressen på Hultsfreds kommun var mycket under 2016 och handläggarna på socialkontoret uppgavs vara överarbetade och hann inte med att hantera alla ärenden.
Därför beslutade kommunen att starta en krisledningsnämnd och det var den som i slutet av 2016 tog beslutet att stänga flyktingmottagningen på obestämd tid.
– Vi hade två alternativ, antingen skulle vi bryta mot arbetsmiljölagen eller socialtjänstlagen. Vi valde socialtjänstlagen. Hade vi inte stängt ner det så är jag säker på att den fackliga organisationen gjort det. De har skyddsombud som kan stänga ner det om situationen är ohållbar, säger Lars Rosander och lägger till:
– Det var det enda vi kunde göra för att rädda situationen för verksamheten och vår personal, annars hade det kunnat bli väldigt svåra konsekvenser. Något annat beslut kunde vi inte ta och när jag ser tillbaka så var det helt rätt.
Lars Rosander är ordförande för krisledningsnämnden och kan nu straffas för sitt agerande när man tog beslutet.
För drygt ett år sedan gjordes det en polisanmälan om tjänstefel från en privatperson någonstans i Sverige som hade hört om flyktingsstoppet på Ekot.
Ärendet lades ner av åklagaren några veckor senare men personen överklagade och nu har det tagits upp igen.
Lars Rosander, socialchefen Ann-Gret Sillén och Robert Andersson, enhetschef för arbete och integration, kallades till polisförhör i Hultsfred på tisdagen.
– Det har egentligen inte något efter polisanmälan. Nu tog polisen tag i saken, vi hade ett samtal med dem och gav vår syn på det som inträffat. Det känns inte som att det har varit ett prioriterat ärende, säger Lars Rosander.
Vid tjänstefel är det böter eller fängelse i upp till två år som kan utdömas om det blir åtal och fällande dom.
Sedan två månader tillbaka är flyktingmottagningen igång igen i Hultsfreds kommun och Rosander är lugn.
– Vi har gett vår version och nu ska det överlämnas till åklagaren som får ta ställning till om det ska läggas ner eller om man ska gå vidare med ett åtal.
Vad tror du om utgången?
– Det vet jag inte, jag hoppas att åklagaren väljer att lägga ner det utifrån polisförhöret. Jag är inte så orolig.