Emma Jonsson är VA-chef på Vimmerby Energi- och Miljö AB. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Arkiv
Den här vintern har inte varit bra för grundvattnet. Lite regn och lite snö har lett till att det just nu är låga nivåer. Det är därmed risk för torka till sommaren.
– Det är inga akuta nivåer vill jag betona, men det har inte varit mycket nederbörd. Det som kom i form av snö smälte bort väldigt fort. Vi funderar på vad det får för konsekvenser på sikt. SGU (Sveriges geologiska undersökning) har en karta där man kika på grundvattennivåerna och vi har våra egna mätningar för att titta på framtida scenarion. Nu är det en okej nivå på en del ställen, men på andra ställen har det inte fyllts upp. Vi har ett lite sämre utgångsläge, men får vi normalt väder framöver blir det inga större problem. Får vi en torr vår däremot, då kan det bli desto värre, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi- och Miljö AB.
För att undvika eventuell torka till sommaren skulle det behövas rikligt med nederbörd under april månad.
– Vi är precis i början av mars och då tänker man inte att det ska vara snöfritt och plusgrader på den här nivån. Det har varit blåsigt och närmare 15 grader varmt. Då kan även växtligheten ta fart och då börjar de också ta vatten. Det är det regnet och snön behövs till. Fortsätter det så här kommer vi få väldigt låga nivåer. Är det så låga att det inte kommer vatten? Det går inte att säga, det är ingen exakt vetenskap.
"Alltid orolig"
Ett tidigt utfärdat bevattningsförbud finns med i diskussionerna.
– Inom en ganska snar framtid behöver man bestämma om det ska bli bevattningsförbud och då blir det ju konsekvenser. Då får man inte fylla pooler eller tvätta tak eller altaner. Det är såklart skillnad på att använda lite vatten inomhus eller tappa upp det i en hink jämfört med om man står med en vattenslag i fullt ös. Det är en stor skillnad.
Hur orolig är du?
– Jag är alltid orolig. Vi vet inte hur stor vår bassäng är eller i vilken takt den fylls på eller täms. Det är alltid oroväckande när man ser att det inte fyllts på i samma utsträckning som det brukar under den här perioden. Det har fyllts på sämre än det brukar och vi ser ingen vidare nederbörd i sikte heller. Det är sällan alla gator är upptorkade på det här sättet i början av mars.
Tips att ha med sig
Hur ska man som kommuninvånare göra för att spara på vattnet? Som man alltid ska göra, menar Emma Jonsson.
– Försök att spara på vårt värdefulla vatten. Det handlar både om det dagliga i hur man förbrukar. Man kan ha snålspolande utrustning hemma och inte låta vattnet rinna när du borstar tänderna. Många har fått en större medvetenhet kring hur man använder dricksvattnet, men samtidigt har många skaffat pooler och badtunnor, så det jämnar ut sig kan man säga. Men förbrukningen går ned per person och det är positivt.
En konsekvens av den här situationen kan alltså vara ett bevattningsförbud redan i vårdagarna.
– Vi har tagit på våren någon gång tidigare också, annars har det ju varit mitt i sommaren några gånger också. Det är lite olika. Får vi en skarp nedgång nu i vår samtidigt som vi ser ett högt vattenuttag, så kan vi fatta beslut om ett tillfälligt bevattningsförbud. Konsekvensen kan inte vara att vi inte kan leverera ut den mängd vatten vi behöver. Då får vi dosera ut i mindre takt eller sänka trycket och då har vi en besvärlig situation.