Bedrägerier i mångmiljonklassen, stora internationella narkotikaärenden, kalla fall som fått ny fart och människohandelsoperationer. Det är några av de saker utredningsenheten i polisregion Syd arbetat med under 2017.
Den regionala utredningsenheten i polisregion Syd, där både Vimmerby och Hultsfred ingår, ansvarade under förra året för bland annat miljö- och arbetsmiljöbrott, IT-brott som kräver specialistkompetens, bedrägeribrott, penningtvättbrott samt gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet som till exempel människohandel och grova vapenbrott.
Nu är enhetens årsrapport är nu klar och det konstateras att polisen i Syd under året hanterat många grova våldsbrott i Malmö och västra Skåne. Det har satt kriminalteknikerna under stor press och de två beredskapsorganisationer, som verkar i regionen, har i stora delar fått tas i anspråk för dessa våldsbrott.
– Även brottsofferverksamheten och utredning- spaningsorganisationen har arbetat med den organiserade brottsligheten och då särskilt inriktat på de prioriterade geografiska områdena, säger enhetschefen Petra Stenkula.
"Historisk operation"
Flera stora bedrägerier med IT-anknytning har hanterats under året, bland annat Homoki där åtta personer åtalades i en av de största dataintrångshärvorna i svensk historia. Ett omfattande nationellt tillslag gällande barnpornografi genomfördes också. Polisen slog till på sex olika adresser i Region syd samtidigt, däribland Hultsfred.
– Operationen var historisk genom att det var den första egeninitierade nationella insatsen som genomförts av svensk polis på området, fortsätter Stenkula, som är nöjd med året:
– Alla bidrar till helheten. Vi har jobbat med att metodutveckla, förfina och arbeta med samtliga delar i vårt uppdrag under 2017 och det arbetet tar vi med oss in i 2018. Det känns för den organiserade brottsligheten i Syd att polisen är framåtlutad och det fortsätter vi med.