Annons:

Sök

Annons:

Bönderna upplever bättre lönsamhet – Malin vill ta nästa steg på gården

På träffen medverkade Karin Nilsson från Ludvig & Co, lantbrukare Malin Josefsson Prakt och Marianne Karlsson från Vimmerby Sparbank. Foto: Ossian Mathiasson

Bönderna upplever bättre lönsamhet – Malin vill ta nästa steg på gården

Lantbrukarnas upplevda lönsamhet är nu på den högsta nivån på flera år. Det visar vårens Lantbruksbarometer som ges ut av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna. 
– Rubrikerna är positiva om att det är förbättrad lönsamhet till lantbruket, säger Marianne Karlsson från Vimmerby Sparbank. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Rapporten bygger på en Sifo-undersökning med 1 000 lantbrukare som är gjort av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund. 

I dag presenterades resultatet av årets barometer, som visar på en tydlig förbättring i lantbrukarnas upplevda lönsamhet, vid en pressträff på Ludvig & Co:s kontor i Vimmerby. 

– Det är framför allt inom gris- och mjölkproduktionen som lönsamheten upplevs god. Man kan grotta ner sig i siffrorna och se att lantbrukarna i vår region är mycket nöjda med lönsamheten. Vädret var en stor utmaning under 2023 och dess efterverkningar kan även i dag förklara de växande regionala skillnaderna i upplevd lönsamhet, säger Marianne Karlsson från Vimmerby Sparbank. 

Jättesteg uppåt i indexet

Lönsamhetsindexet steg till plus fyra, den högsta nivån på flera år, och är en markant ökning jämfört med förra årets index på minus 31. 

– Det är ett jättesteg uppåt och mest nöjda med lönsamheten är mjölk- och grisproducenterna. Mjölkpriset har ökat med 30 procent under 2024 och det har gjort att lantburkarna har kommit ifatt med kostnadsläget. Växtodlingsproducenterna har det fortsatt tufft och det hänger ihop med extremvädret. Går det sämre för växtodlingsgårdarna går det oftast bättre för de som utnyttjar mycket spannmål, säger Karin Nilsson från Ludvig & Co.

Investeringar inom lantbruket har under flera år legat på låga nivåer. 

– Under 2024 har dock ett litet trendbrott skett då genomförda investeringar har ökat inom mjölk- och nötköttsproduktion, säger Marianne Karlsson.

– Det är också där de framtida investeringarna planeras i störst utsträckning. Det har skett en liten ökning i investeringsviljan men det är från väldigt låga nivåer. Även om man har bra lönsamhet så är ränteläget fortfarande lite osäkert med marknaden och läget i världen, säger Karin Nilsson. 

"Hjälper oss som lantbrukare"

På pressträffen medverkade Malin Josefsson Prakt, lantbrukare i Slitshult utanför Södra Vi och förtroendevald inom Arla. Hon ser positivt på den förbättrade lönsamheten i lantbruket. 

– Det känns tryggt att man får betalt för det man gör. Det ser positivt ut och utsikterna för 2025 ser ganska positiva ut på mjölksidan. Jag har jobbat länge inom branschen, men jag har inte varit egenföretagare så länge. För mig känns det tryggt att marknaden har fått en bra skjuts och att mjölkpriset har ökat sedan jag tog över gården för ett år sedan, säger Malin Josefsson Prakt. 

Gör det att ni funderar på att göra satsningar i verksamheten?

– Tankarna går hela tiden på att man ska utveckla verksamheten. Att ha ett stabilt och bra mjölkpris hjälper oss som lantbrukare framåt och det gör att man vågar mer. 

Vad finns det för tankar som far genom huvudet?

– Mina tankar är att utveckla verksamheten. Kanske bygga ut så att man har lite fler djur och kanske bygga så att man kan behålla köttdjuren mer själv. Som det är i dag får vi sälja av tjurarna till andra gårdar. Om man skulle behålla köttdjuren ökar man djurantalet med kanske 50–100. 

Är ni långt gångna i tankarna?

– Man har börjat rita lite grann. 

Malin Josefsson Prakt berättar att första året har haft sina utmaningar. 

– Det är alltid tufft som nystartad lantbrukare och alla som jag har pratat med säger att de två-tre första åren är tuffa. Man måste lära sig hur året snurrar, säger Malin Josefsson Prakt. 

– Det är mycket byråkrati och regler som man måste lära sig. De första åren blir det mycket att sätta sig in i. Kan ekonomin vara hyfsad så underlättar det, säger Karin Nilsson.

"Hörs mer när det klagas"

Marianne Karlsson berättar att det syns en liten förändring vad gäller investeringar.

– Vi ser att investeringar är på gång och att lantbrukare har börjat räkna på jobb. Det kan bero på olika saker, antingen generationsskifte eller att man vill utveckla verksamheten. Det kanske är först nu som det finns avsättning för det och det är klart att kalkylerna måste hålla. Man måste kunna gå ut och känna att man tjänar lite pengar och att man får pengar över, säger Marianne. 

Karin Nilsson berättar att många lantbrukare i området har gjort investeringar. 

– Nu börjar det kanske bli dags att det ska lagas och lappas på en del ställen och att man känner att man kan göra det man har väntat med i några år, säger Karin Nilsson. 

Karin Nilsson lägger även märke till att många lantbrukare är tysta när det blåser positiva vindar.

– Som det är nu är lantbrukarna ganska tyst och nöjda. Det hörs mer när det klagas. Jag pratade med en lantbrukare häromdagen som sa att det är så roligt att gå till ladugården nu för att man ser att pengarna trillar in. Det är inte så vanligt, säger Karin Nilsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: