Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Både Region Kalmar län och Region Uppsala har nu anmält den digitala vårdtjänsten 1177 direkt till Läkemedelsverket. Det handlar om två patienter som sökt vård via tjänsten.
Dessa båda riskerade allvarligt försämrad hälsa, eller till och med livet, efter att ha prioriterats för lågt av systemets automatiska bedömning.
Enligt anmälningarna orsakades de felaktiga bedömningarna av att patienterna fyllt i viktig information om sina symtom i ett fält för fritext.
Detta kunde systemets algoritm inte ta hänsyn till.
– Det är den fösta anmälan som har gjort av systemet till Läkemedelsverket. Vi har gjort det med anledning av att triagemotorn har visat för låg prioritering i ljuset av information som har angetts i fritext, säger Nam-Young Pak, regionalt samordnande läkare i Region Kalmar län, till Nyhetsbyrån Siren.
Sköterska kan ha räddat livet på patienten
En sjuksköterska i Vimmerby kan ha räddat livet på patienten. 1177 direkt har varit omdebatterat sedan det infördes 2023. Det används genom att en algoritm bedömer sjukdomstillståndet hos patienter som söker vård digitalt.
Totalt tio regioner har upphandlat den så kallade triagemotorn.
– Även om ärendet prioriterades för lågt så var det en sjuksköterska på hälsocentralen i Vimmerby som såg ärendet snabbt och som handlade utifrån att det var akut. Men hade sjuksköterskan litat helt på triageringen eller haft många andra ärenden i systemet så kanske man inte hade prioriterat att läsa ärendet samma dag på vårdcentralen och så hade man missat att det var akut, säger Nam-Young Pak.
"Tar det säkra före det osäkra"
Annars har problemet snarare varit att symtom överprioriteras i denna typ av program.
– Men det som vi inte har anmält till Läkemedelsverket men som alla som har använt systemet tyvärr är rätt medvetna om är att systemet har en tendens att ta det säkra före det osäkra, vilket medför att ärenden jätteofta får en för hög prioritering.