Annons:

Sök

Annons:

LRF:

LRF anser att allmänheten verkligen har ställt upp för bönderna. Foto: Länsstyrelsen

LRF: "Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna"

Torkan drabbar Sveriges lantbrukare mycket hårt. Men uppslutningen från allmänheten för att hjälpa till är stor.
– Vi är väldigt tacksamma för alla konsumenter och butiker som väljer att prioritera svensk mat i det här läget, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, i ett pressmeddelande.

Annons:

Värst drabbat är bönder med djuruppfödning. Missväxten innebär att fodret till djuren är på väg att ta helt slut på flera håll i landet. Många privata markägare, kommuner och institutioner har hörsammat LRF:s vädjan om att upplåta oanvänd mark för antingen bete eller skörd av gräns. 

Mängder av privata grupper har bildats på sociala medier för att hjälpa bönder att få tillgång till hö. Även flera kommuner, både Hultsfred och Vimmerby bland annat, erbjuder bönder att skörda gräs gratis. Jordbruksverkets inställning är att regelverken inte ska försvåra för bönderna i den här prekära situationen.

– Vanliga konsumenter har också stor betydelse genom sina matval. Den största hjälpen vi kan få är att man väljer att köpa svensk mat och då framförallt svenskt kött i den här situationen. Vi tackar alla som väljer svenskt och uppmanar att ännu fler gör det. Det innebär att efterfrågan hålls uppe även vid en situation där vi måste slakta många djur på grund av foderbrist av foderbrist, säger Palle Borgström.

"Stödet är oerhört värdefullt"

På flera ställen runt om i landet väljer också handlare att bara sälja svenskt kött eller åtminstone prioritera det svenska köttet högre. ICA-handlare ger bort övermogen frukt och grönt samt utgånget bröd till lokala grisuppfödare. Dessutom har ICA beslutat att godkänna grönsaker med kosmetiska fel, som exempelvis salladsblad med kantbränna. Skadan beror på vattenbrist och stark sol, men påverkar vare sig smak, användbarhet eller hållbarhet. 

– Stödet är oerhört värdefullt. Vi vill nu att även politikerna ska agera lika kraftfullt. Skördebortfallet kommer att innebära mångmiljardförluster för det svenska lantbruket och innebära en stor likviditetskris. På kort sikt måste regeringen ge ett transportstöd så att hö kan fördelas inom landet, på lite längre sikt kräver vi nu att regeringen inför ett temporärt nationellt stöd till gårdarna så att jordbruksföretagen undviker konkurser, säger Palle Borgström.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: