Annons:

Sök

Annons:

  • Gymnasieprogram tar nästa steg – teknikutrustning köps in för stipendiepengar

    Gymnasieeleverna Ludwig Lind, Harry Björklund och Elias Gunnarsson flankeras av Peter Lindqvist och Mattias Henriksson, lärare på industri- och teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium. Gymnasiet har fått förmånen att få ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor för att investera i 3D-teknik och ska köpa in två 3D-skrivare. Foto: Ossian Mathiasson

  • Gymnasieprogram tar nästa steg – teknikutrustning köps in för stipendiepengar

    Denna modell har tagits fram i programmet Solid Works. Till hösten är tanken att eleverna på industri- och teknikprogrammet ska kunna 3D-printa saker som designas vid CAD-kurserna. Foto: Ossian Mathiasson

Gymnasieprogram tar nästa steg – teknikutrustning köps in för stipendiepengar

Vimmerby gymnasium har tilldelats ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor för att investera i 3D-teknik. 
– Vi måste försöka hänga med i utvecklingen och locka eleverna till oss, säger Peter Lindqvist, yrkeslärare på industri- och teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby gymnasium har för avsikt att lägga pengarna – 25 000 kronor – på 3D-teknik som ska komma eleverna på industri- och teknikprogrammet till nytta. Stipendiet delas ut av SVEAT, branschföreningen för svensk additiv tillverkning.

”En tydlig och komplett ansökan med fokus på investering i 3D-skrivarteknik för elevanvändande på respektive gymnasiums teknikprogram”, går det att läsa i motiveringen. 

Två 3D-skrivare ska beställas

Yrkesläraren Peter Lindqvist berättar att gymnasiet tänker köpa in två 3D-skrivare med tillhörande utrustning för stipendiepengarna.

– Vi skickade in en ansökan och den gick igenom. Vi ska nu försöka beställa två 3D-skrivare till hösten som vi använda under våra CAD-kurser på gymnasiet. Man kan med hjälp av 3D-skrivarna skriva ut detaljerna som man ritar upp i 3D, säger Peter Lindqvist. 

CAD står för computer-aided design, en datorstödd konstruktion för att skapa bland annat tekniska ritningar för produkter och utrustning. 

– Om du till exempel ritar upp en tändsticksask bestämmer du måtten på detaljen och gör så att du kan se den från alla håll. När man har fått modellen klar kan man skriva ut den i plast och du kan få vilken form du vill på modellen om du är riktigt duktig, säger Peter Lindqvist. 

Sedan flera år tillbaka får eleverna på det industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium lära sig att göra tredimensionella ritningar som sedan används i olika tillverkningsmetoder på Additivt Teknikcenter. 

– Det är deras jättestora grej. Vi måste börja här också och när vi fick den här möjligheten var det bara att köra på. Vi gör detta för att locka elever till våra program och måste vara konkurrenskraftiga som gymnasium. 3D-printing har funnits ett tag och vi måste försöka hänga med i utvecklingen och locka eleverna till oss.

"Kan locka dem mer"

3D-maskinerna ska vara till nytta för eleverna på både industri- och teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium. Båda programmen har CAD-kurser. 

– Många ungdomar och elever är intresserade av datorer och duktiga på teknik. Nu när vi har haft CAD-kurser har de bara kunnat rita upp sina modeller och nu kan de även få ut en färdig produkt. Det känns som att det kan locka dem mer när de vet att det finns sådana saker. 3D-skrivarna blir ett komplement till CAD-kurserna. Det blir mycket mer intressant om man kan hålla på och experimentera. Får högstadieeleverna nys om detta och får se 3D-skrivarna på öppet hus tror jag att intresset kan öka. 

Enligt Peter Lindqvist har industriprogrammet fått ett uppsving under de senaste två åren. 

– Vi har tio elever i årskurs ett och det blir säkert en grupp om tio elever till hösten. Vi har marknadsfört oss lite mer och försökt locka hit en del grundskolor med slöjd- och tekniklektioner på industriprogrammet. Det känns som att det har vänt för oss under de två sista åren. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: