På plats under onsdagen fanns Additivt teknikcentrum från Hultsfred som bedriver både industriutbildning på gymnasiet i Hultsfred, och flertalet vuxenutbildningar. Spindeln i nätet var Teknikcollege som en samlande kraft mellan näringslivet, utbildningar och kommunen. När Dagens Vimmerby besökte Fabriken hade en handfull ungdomar hittat till fritidsgården och fick prova på att programmera och styra olika typer av robotar som används inom industrin.
Valde industriprogram efter studiebesök
Marcus Johansson från Hultsfred går andra året på industriprogrammet och fanns med under eftermiddagen för att prata om sitt program och visa de robotar som ungdomarna fick prova på. Det var just ett studiebesök där han fick prova på liknande som fick honom att söka industriprogrammet för två år sedan.
– Vi gick på studiebesök och jag tyckte att allting såg roligt ut. Vi fick gå runt och kolla på robotarna och så, och nu har det kommit ännu fler saker. Det händer grejer nästan varje dag. Jag är intresserad av att göra grejer, och det här är jättekul. Jag har hamnat rätt, verkligen.
I vår ska Marcus tillsammans med två klasskompisar genom EU-projektet Erasmus få åka till Cypern och göra praktik inom industrin där i två veckor.
– Det ska bli jätteroligt, och det är första gången jag reser så det känns väldig spännande. Vi vet inte riktigt var vi ska jobba än men det är någon industri i Limasol.
Såg annons på Instagram - ville testa robotar
En som kom till Fabriken särskilt för att prova på robotarna är Leon Lulai som går i klass 9 på Astrid Lindgrens skola. När Dagens Vimmerby pratar med honom är han i full färd med att styra en liten robot-boll med hjälp av sin telefon.
– Det stod om den här dagen på Fabrikens instagram och jag ville testa. Jag ska gå el-programmet på gymnasiet.
Även Casper Tengvall och Liam Schmidt besökte Fabriken under eftermiddagen.
Casper går redan gymnasiet, men när Teknikcollege förra året besökte Fabriken fick besöket honom att lägga till Industriprogrammet på söklistan.
– Jag går första året på Fordonsprogrammet. Förra året när de var här så var jag och testade svetsmaskinen. Jag hade redan valt Fordonsprogrammet, men bestämde mig då för att söka industri i andra hand, berättar han.
Många har felaktig bild av industriarbete
Åsa Wiger är ordförande för Teknikcollege i Vimmerby och Hultsfred och fanns på plats under onsdagen. Hon berättar att en stor utmaning för Teknikcollege är att ändra både föräldrars och ungdomars syn på vad det är att arbeta inom industrin.
Stefan Karlsson, processledare för Teknikcollege i regionen håller med:
– När vi anordnar sådana här dagar eller familjekvällar så är aha-upplevelsen för de flesta eleverna den stora grejen. Att det är sådant här man sysslar med på en modern industri. Vi jobbar hårt med att få bort bilden av att industrin är gamla gubbar och ett smutsigt, mörkt och tungt arbete som inte passar alla. Så ser det inte ut idag, och vi hoppas med sådana här dagar kunna bryta de fördomarna som finns.
Även kommunen sitter med i styrgruppen för Teknikcollege och Egon Karlsson, utvecklingschef besökte Fabriken.
– Det här är viktigt för oss från kommunen, att kunna kompetensförsörja de industrier som finns här. Det är jättehäftigt med teknik och industri – många tänker att man står och bankar med hammare på en plåtbit, men i själva verket finns det många kopplingar för den som kanske har gamerbakgrund och gillar att programmera.