Fagning av Sundsängen är en återkommande aktivitet varje vår och sker genom ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Vimmerby folkhögskola.
– Det finns väldigt få sådana här marker kvar, kanske fem-sex stycken i Vimmerby kommun. Det som är speciellt är själva skötseln med fagning på våren och slåtter i slutet av sommaren. Det är en träd- och buskbärande slåtteräng som inte tillförs någon gödning, säger Jerry Svensson.
Blivande fastighetsskötare hjälper till
Jerry Svensson från Naturskyddsföreningen har varit med och skött om ängen i 20 år och höll i trådarna vid fagningen med hjälp av elever som läser till fastighetsskötare på Vimmerby folkhögskola förra tisdagen. 15 personer, varav åtta elever, var med på fagningen.
– De blivande fastighetsskötarna kommer stötta på detta när de kommer ut i arbetslivet. Det passar bra in i utbildningen att fastighetsskötarna är med här i och med att de får lära sig om biologisk mångfald. Det sprider sig mer och mer i tätorter, att kommuner och fastighetsägare anlägger sådana här ängar, säger Magnus Folkesson, lärare på Vimmerby folkhögskola.
För att behålla sin biologiska mångfald och sitt kulturhistoriska värde behöver lövängen skötas två gånger per år. Fagningen är första insatsen och slåttern andra insatsen.
– Fagningen och slåttern är de stora jobben. För att växterna ska få en bra start på säsongen fagrar man ängarna, vilket handlar om att man räfsar upp löven och får bort fjolårsgräs och mossa för att luftsätta markvegetationen bättre, säger Jerry Svensson och fortsätter:
– Det blir en sen slåtter i och med att vi anpassar det till när skolan börjar igen. Vi slår gräset med lie eller slåtterbalk i månadsskiftet augusti-september när det har blommat färdigt.
"Bevarar ett gammalt hantverk"
Jerry Svensson har jobbat med att sköta ängar åt Länsstyrelsen i 25 år och hjälper till med fagningen av Sundsängen i egenskap av medlem i Naturskyddsföreningen Vimmerby.
– Jag har varit med här på Sundsängen i 20 år och de som äger gården i Sund äger marken och ger oss tillåtelse att vara här. Vi är här på deras mandat och äe är väldigt glada för att vi sköter om ängen. De har sagt att vi får vara här så länge vi vill. Det är vi från Naturskyddsföreningen som bestämmer när årets fagning ska äga rum och bjuder in Vimmerby folkhögskola. Vi har samarbetat i 15 år och för fastighetsskötarna är det absolut en del av deras framtida arbetsmarknad, säger Jerry Svensson.
Jerry Svensson gläds över Naturskyddsföreningens samarbete med markägarna och noterar att Sundsängen är välbesökt.
– Markägarna har jättefina betesmarker runt omkring och det är exemplariskt skött. Det gör att många insekter och blommor sprider sig mellan markerna. Sevedeleden går förbi här och vi märker att det är välvandrat här när vi ska slå gräset på eftersommaren. Det är en bra stig som hela tiden används. Det är en bra oas för de som vandrar, säger Jerry Svensson.
Det är inte bara naturvård utan även kulturmiljövård som man ägnar sig åt på Sundsängen.
– Man bevarar ett gammalt hantverk och en gammal tradition, säger Jerry Svensson.
– Vi för också kunskapen vidare genom våra elever, säger Magnus Folkesson.
– Det är ganska många elever som har passerat under de här 15 år åren, säger Jerry Svensson.
"Vårt bidrag till den biologiska mångfalden"
Enligt Jerry Svensson är det inte bara ute på landet som man hittar sådana här marker längre.
– Det börjar komma i städer och det handlar om att man lämnar gräsmarker som man har slagit som gräsmattor och gör äng av dem. Man slutar slå dem och sår in ängsblommor. Pollinatörer som fjärilar och vildbin ska få en fristad även i stadsmiljöer, säger Jerry Svensson.
Carina Beijer från Naturskyddsföreningen ser Sundsängen som Vimmerbyavdelningens bidrag till den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen Vimmerby får också ett bidrag från Jordbruksverket för skötseln.
– Naturskyddsföreningen har många sådana här ängar i Sverige. Det här är vårt bidrag till den biologiska mångfalden. Den här ängen tar vi hand om på ett gammalt sätt eftersom vi fagar den som man gjorde förr i tiden, säger Carina Beijer.