Putte och Jenny Svensson Sahlin bjöd strax före påsk in riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) och Hultsfreds kommuns oppositionsråd Alexandra Svensson (S) till Hotell Hulingen för att sprida informationen om hur det är att driva restaurang och hotellverksamhet med fokus på alkohollagen.
– Vi vill att alkohollagen ska förenklas, förändras och moderniseras för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet bättre och mer kostnadseffektivt och utöka vår service, säger Putte Svensson Sahlin.
"Inte speciellt motiverande"
Det som står högst upp på Putte och Jenny Svensson Sahlins önskelista gällande åtgärder är att slopa kravet på mat i samband med alkoholservering.
– I dag får du inte servera alkohol om du inte har en meny som består av minst tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter. Det måste du ha från klockan 11 till klockan 23. Det är omöjligt att klockan 15 sälja ett glas vin med lite ostar eftersom du måste kunna erbjuda så mycket mer. Du måste ha kockar ha på plats som kan laga maten när du egentligen inte har en efterfrågan på maten. I dag styr alkohollagen vårt utbud och inte efterfrågan från kunder. Det styr också våra öppettider och hur vi schemalägger personal. Det är både kostsamt, krångligt och inte speciellt motiverande, säger Jenny Svensson Sahlin.
Jenny Svensson Sahlin är kritisk till att alkohollagen inte har uppdaterats på många år.
– Det är bara Sverige och Rumänien i hela Europa som har så här hårda matkrav, säger hon.
"Måste stå kvar i köket till 23.00"
Får Hotell Hulingen och övriga aktörer i restaurangbranschen sin vilja igenom slopas matkravet helt.
– Vi vill kunna sätta våra tider och vårt utbud för när vi ska servera mat och alkohol. Vi vill inte vara tvingade till att ha kockar som står i köket till 23.30 utan att få en enda beställning och är på plats för att vi ska kunna få servera alkohol. Vi vill inte sluta servera mat, men vi vill få bort matkravet. Det kostar inget, men det hjälper oss jättemycket, säger Jenny Svensson Sahlin.
Putte Svensson Sahlin kommer med ett tydligt exempel om hur det såg ut vid företagargalan på Hotell Hulingen tidigare i april.
– Då åt gästerna klockan 19 och kökspersonalen var klara med det de skulle göra klockan 19.30 och skulle kunna gå hem klockan 20.00. Det gör de inte för att vi serverar alkohol och arrangören vill ha öppet till 23.30. Fram till klockan 23.00 måste kockarna alltså stå kvar i köket och inte göra någonting. Trots att alla gäster har ätit måste de vara kvar för att lagen säger att vi måste ha tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter fram till klockan 23 för att vi har gäster som dricker i lokalen, säger Putte Svensson Sahlin.
En restaurang måste alltid servera mat för att ha möjlighet att kunna servera alkohol.
– Du har ett matkrav under hela serveringstiden och ett högre matkrav med lagad mat och ett varierat och större utbud fram till klockan 23. Efter 23 kan du ha en räkmacka eller värma på en fryst lasagne. Det finns alltid mat att beställa för att vi måste ha det, säger Jenny Svensson Sahlin.
Hotellägarna är trötta på pekpinnar och ändamålslösa regler som försvårar verksamheten.
– Det går inte att bemanna rent ekonomiskt eller arbetsmiljövänligt om man ska bemanna hela den här tiden. Om vi har en hotellgäst som checkar in klockan 15 måste personen vänta till klockan 17 för att kunna köpa en öl eller ett glas vin. Vi har inget bemannat kök klockan 15. Jag vill att det ska vara efterfrågan som styr hur en verksamhet utvecklas, säger Putte Svensson Sahlin.
– Matkravet styr oss väldigt mycket. Vi stänger till exempel lunchen hela sommaren och anledningen är att vi inte klarar av att ha öppet lunch och kvällar när kockarna ska ha semester. Vår bransch är inte alltid så kostnadseffektiv. Vi har höga personalkostnader och med ökade matpriserna är det svårt att driva restaurang och få det att gå runt, säger Jenny Svensson Sahlin.
"Tappar personal som vill laga mat"
Att ställa krav på att tillståndshavare ska kunna tillhandahålla mat under hela serveringstiden, oavsett tid på dygnet och oavsett om det kan förväntas att någon kommer beställa mat, håller inte, enligt ägarna.
– Det är inte miljövänligt med tanke på att vi måste starta upp köket och det ska stå igång trots att ingen använder det. Vi måste också ha matvaror hemma för rätterna som ingen köper. Om vi får en tillsyn måste vi kunna visa att allt vi har på menyn finns i kylskåpen så vi ska kunna laga det, säger Putte Svensson Sahlin.
Hur reagerar kockarna på att de måste stanna kvar för att ni ska kunna servera alkohol?
– Vi pratar ofta om det och de vill inte vara kvar så sent på kvällen. Jag får ofta frågan ”kan jag gå hem nu?” vid 22-tiden, säger Jenny Svensson Sahlin.
– Jag vet inte att man i någon annan bransch har personal som inte jobbar när det inte finns någon efterfrågan. Då får man i vanliga fall gå hem, säger Putte Svensson Sahlin.
Det blir svårt att vara rädd om kockarna när det är andra aspekter som styr.
– Företag i branschen tappar personal som vill jobba med att laga mat för att de får jobba på tider där de inte har någonting att göra. Kommer du till exempel hem vid 21.30 är barnen kanske fortfarande vakna och du hinner säga god natt. Kommer du hem vid 23.30 sover barnen. Det är en jäkla skillnad mentalt, säger Putte Svensson Sahlin.
Så ser riksdagsledamoten på matkravet
Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) förstår Hotell Hulingens ägare ifrågasättande av matkravet.
– Det är viktigt att vi har lagar som är ändamålsenliga, som funkar på ett sätt så det uppnår ett syfte och som går att förstå och funkar för verksamheterna. Putte och Jenny har verkligen beskrivit svagheter med nuvarande lagstiftning. Precis som Jenny säger så styrs verksamheten av något som inte efterfrågas och som inte används. Jag är glad för att det finns företagare och människor som vill se till att våra bygder, städer och orter hålls igång och funkar och då ska vi ha lagar som hjälper och inte stjälper, säger Laila Naraghi.
Hon är öppen för att få till en lagändring som underlättar för verksamheterna.
– Har vi en alkohollagstiftning som inte är ändamålsenlig ser jag en risk med att stödet för lagstiftningen sviktar och försvinner och i kölvattnet av det får en mycket svagare alkohollagstiftning. Jag är för en restriktiv alkohollagstiftning, men den måste funka och vi kan inte bara ha regler för att det ska se bra ut, säger Laila Naraghi.
Hur reagerar du på det som Putte och Jenny tar upp?
– Det är verkligen inte roligt att höra att de upplever lagstiftning på ett sätt som bara stjälper och återigen inte är ändamålsenlig. Det kanske finns andra insatser som man behöver göra än att ha krav på matutbudet, säger Laila Naraghi.
"Leder till att lagen vittrar samman"
Den moderatledda regeringen har haft utredningen gällande matkravet för att få servera alkohol ute på remiss.
– Regeringen har nu uttalat att man har tagit emot remissvaren och att det bereds i regeringskansliet. Bollen ligger hos regeringen och vi får se vad de kommer lämna för förslag till oss i riksdagen. Jag hoppas och tror att det finns många som vill att vi ska ha en fungerande alkohollagstiftning, säger Laila Naraghi.
Tror du att det blir en förändring?
– Jag ogillar att spekulera, men jag uppfattar att det är en information som har nått flera partier. Jag tror absolut att någon förändring kommer ske, säger Laila Naraghi.
I Växjö har kommunen lättat på kravet att erbjuda mat i samband med servering av alkohol. Fullständig meny krävs inte för att få servera alkohol efter klockan 21.
– För mig som lagstiftare blir det ett exempel att ta med mig till mina kollegor. Här har vi en lag där kommunerna själva gör de här bedömningarna. Vi kan inte ha en lag som brister så mycket i ändamålsenlighet att den inte ens följs. Det leder till att lagen vittrar samman och det kommer inte gynna idén om att vi ska ha ordning och reda kring alkohollagstiftningen. Här har vi seriösa företagare som vill göra rätt för sig och att lyssna på det är det viktigt. Är det något vi behöver mer av i samhället så är det att vi krokar arm och hjälps åt, säger Laila Naraghi.
Utveckling väntar vid slopat matkrav
Putte Svensson Sahlin har full förståelse för svårigheterna med att göra en lag som passar alla.
– Det får inte vara så att det släpps fritt och att vem som helst kan servera alkohol. Det är inte det vi vill. Vi vill hitta ett sätt som gör att branschen utvecklas. Det är inte bara för oss utan det är lika viktigt för alla andra näringsidkare, säger Putte Svensson Sahlin.
Han ser tydligt och klart vilka förbättringar Hotell Hulingen kan göra om matkravet förändras i alkohollagen.
– Vi kan utveckla vår verksamhet och ha andra öppettider. Kvällsekonomi är avgörande för en ort och ortens utveckling och det finns inget värre än att ha en ort som dör klockan 18 när alla slutar jobba och kontoren stängs. Som det är nu stänger vi klockan 21.30 och om våra kockar får gå hem tidigare skulle vi kunna ha öppet till 23 varje kväll med serveringspersonalen. Rent ekonomiskt skulle det vara bra för oss. Är det liv och rörelse och öppet försvinner buset, säger Putte Svensson Sahlin.
Hultsfreds kommuns oppositionsråd Alexandra Svensson (S) får känslan av att gemene man inte känner till matkravet för serveringstillstånd.
– Det som finns med i alkohollagen är väl inte något som så många känner till och det gjorde inte jag heller. Ju mer man lyfter det desto fler får kännedom om det och vilka komplikationer det kan medföra. Vi vill ha verksamheter i alla dess konster och former och ställer det här till med problem så är det inte så bra. Här har vi ungdomar som kan ta sommarjobb och det blir liv och rörelse i centrum. Det är bra att det kommer på tal och att alla får kännedom om det, säger Alexandra Svensson.