Flera av de boende på Granen i Vimmerby är mycket kritiska till nedskärningarna gällande deras mat. Svea Gustafsson och Birgit Andersson är två av dem, även om de menar att de inte drabbats värst eftersom de fortfarande lagar mat själva ibland. "Man tröttnar på den där micromaten. Jag tycker det smakar likadant alltihop." säger Svea om de färdigrätter som kan beställas via hemtjänsten. Foto: Johanna Karlsson
Beslutet att lägga ned tre matsalar på äldreboenden i kommunen, och därefter ersätta maträtter från kommunens centralkök med färdigrätter från butik har mötts av omfattande kritik. Sedan 1 april är många äldre med hemtjänst i kommunen helt utelämnade till de färdigrätter, antingen kylda eller djupfrysta, som finns i butikerna. I Vimmerby har kommunen avtal med Tempo, och beställer därför färdigrätterna därifrån.
I en tidigare artikel berättar Mats Åkesson om hur hans mamma som är boende på Granen i Vimmerby påverkas av de nedskärningar som gjorts när det kommer till de äldres kost. Mats mamma är glutenintolerant, och skulle inte Mats och hans bror kunna rycka in och komma med mat till henne, skulle hon tvingas leva på lasagne, plättar och pulvermos – de enda glutenfria rätterna som hemtjänsten kan beställa hem.
"Smakar likadant alltihop"
Även för de äldre som inte lider av allergier har matsituationen blivit något helt annat än tidigare.
Dagens Vimmerby har pratat med tre damer i 90-årsåldern, alla boende på Granen. Efter bara några veckor med uppvärmd färdigmat, ofta djupfryst, är de redan trötta på situationen.
Svea Gustafsson, 91, har tidigare både ätit i matsalen, och vissa dagar lagat sin egen mat. Hon menar att hon inte drabbats värst, eftersom hon kan laga sin egen mat ibland.
– Man tröttnar på den där micromaten. Jag tycker det smakar likadant alltihop. När matsalen fanns gick jag ned och åt där. Nu beställer jag färdigmaten ibland, men försöker laga lite själv också. Vi är så trötta på det här redan, säger hon och suckar.
En annan kvinna i 90-årsåldern vill inte medverka med namn i artikeln, men känner sig väldigt uppgiven efter att även maten från centralköket dragits in.
– Det har inte varit roligt, inte. Jag saknar matsalarna och maten från Vimarköket. Där hade man en meny och fick beställa de rätter man ville ha. Det fanns lite att välja på, och det var gott och bra.
Får inga grönsaker
Sedan första april är det endast färdigrätter, färska eller djupfrysta, från Tempo som gäller för henne.
– Det är inte roligt att äta en massa djupfryst. Och så får man inte några grönsaker, det är inte bra. En del säger ju att det inte är bra att micra all mat ur näringssynpunkt. Ibland tänker jag att det är tur att man är så gammal så man inte behöver stå ut med det här så länge.
Birgit Andersson, 94, håller med de andra, även om hon också försöker laga egen mat ibland. Förutom att maten försämrats saknar hon att kunna få hjälp i matsalen vid gemensamma sammankomster
– Vi saknar att inte kunna komma in i köket i matsalen. Tidigare kunde vi bli servade med kaffe när vi hade samlingar på fredagar. Nu får vi ha med kaffe i en termos, ungefär som skogshuggarna hade förr när de gick och högg ved i skogen. Det är lite trist, säger hon.
Tror att mamman gått ned i vikt - "Vill man att folk ska avlida tidigare?"
Gunilla Bälter har sin mamma, 97 år, boendes på Granen. Gunilla är distriktssköterska i grunden, och har många års erfarenhet som verksamhetschef för olika instanser inom vård och omsorg. Efter att det nya systemet med frys- och kylportioner infördes i Vimmerby är Gunilla oroad för sin mammas hälsa.
– Äldre människor har ett annat energibehov och behöver mycket fett och proteiner. Mamma var nöjd med maten från Vimarköket. Jag pratade med en tjej som levererade därifrån en gång, och hon berättade att de gjorde maten energiberikad för att den skulle vara anpassad för de äldre. De lagade också rätter som äldre människor tycker om.
De färdigrätter som de äldre nu erbjuds ger Gunilla inte mycket för.
– Att jag reagerar nu är för att jag vet vad de äldre har för behov, och jag tror att mamma har gått ned i vikt sedan det här infördes. De äldre har inte samma matlust och har andra smaklökar. Därför är det så viktigt att maten är smakrik och ser okej ut!
Gunilla köpte en kycklingrätt som finns med på listan över färdigrätter som de äldre i Vimmerby kan beställa.
– Jag räknade ut att kycklingen var ungefär en tredjedel av en kycklingfilé. Den smakade svampigt, och maten hade ingen färg och inte mycket smak. Vill man att folk ska gå ned i vikt och avlida tidigare än vad de annars skulle göra? Det är undermålig mat som de blir erbjudna och det kommer resultera i att de i stället äter mest kaffe och bröd.