Museiföreståndaren Gunilla Gustafsson ser fram emot att få ansvaret för offentliga utsmyckningar i Vimmerby.
Foto: Arkivbild
I början av april stod det klart att kommunstyrelsen omfördelar 150 000 kronor från gestaltningsprogrammet Vackra Vimmerby till offentliga utsmyckningar. Dessutom valde man att ge Gunilla Gustafsson, museiföreståndare för Näktergalen, uppdraget att besluta om framtida offentlig utsmyckning här.
– Hon brinner för verksamheten och tillsammans med andra aktörer kan det bli jättebra, sa kommunstyrelsens vice ordförande Peter Karlsson (C).
Gunilla Gustafsson ville avvakta lite innan hon gav några kommentarer kring det nya uppdraget, men berättar nu om vad hon känner för det.
– Det är spännande och ärofyllt. Jag har som ambition att göra det här i samarbete med väldigt många andra, så jag vill gärna ha idéer och tips från flera personer. Det är ju inte jag som ska bestämma det här själv. Någon gång kommer jag vara tvungen att bestämma någonting, men det är väldigt viktigt för mig att det sker i dialog och i samarbete.
"Pigga" säger att hon vill hitta en långsiktighet och en röd tråd i det hela.
– Det gäller att göra rätt saker. Det är inga svindlande belopp man har att bolla med, så det gäller verkligen att fundera. Nu har vi haft en dragning på kultur- och fritidsutskottet och jag presenterade några lösa idéer för dem. Några kommer vi jobba vidare med, andra kanske vi tar längre fram. Det här kommer få ske i nära samarbete med andra aktörer.
Vilka aktörer kan det handla om?
– Allmänhet kanske kan komma med tips, men man måste vara beredd på att få inspel från andra. Det finns en stor mängd kommunala verksamheter och avdelningar som man kan samarbeta med.
"Inte göra fort och fel"
En satsning i samma anda, som kom ungefär samtidigt, var nyheten om att Mikael Sandström bildat en ny kulturstiftelse.
– Jag ska ta kontakt med Sandströms stiftelse. Vi har säkert liknande tankar. Sedan är det lite skillnad att använda kommunala pengar än stiftelsepengar, men min förhoppning är att vi ska kunna göra skillnad för såväl Vimmerbybor som tillresta. Vi ska göra det trevligt för staden och trakten.
När tror du att man kommer börja märka det här?
– Det törs jag inte lova något om. Det här är inget som sker från ena dagen till den andra dagen, men jag hoppas att man ska märka det inom den närmaste tiden. Ofta är den här typen av saker förknippat med bygglov eller liknande. Det kvittar hur lite man än ska göra, det är väldigt noga att man gör det rätt också. Vi ska inte skynda för sakens skull och vi ska inte göra fort och fel. Det handlar om att ta saker ett par varv till och försöka förankra det brett, säger Gunilla Gustafsson.
"Valt fel person"
150 000 kronor är nu öronmärkt för ändamålet.
– Det kan ju till exempel handla om skulpturer eller utsmyckning i någon form. Det kan vara en plats som skulle må bra av ett träd eller något annat. Allt behöver inte vara så stort. Det går att göra underverk med mindre saker, men det måste också finnas någon form av skötselplan. Det får inte bara ploppa upp och sedan stå och förfalla.
Hur ser du på den offentliga utsmyckningen i dag?
– Det finns utvecklingspotential. Jag kan inte säga att något varit fel, men det har inte heller varit prioriterat. Det finns saker att göra, men man ska komma ihåg att 150 000 kronor inte räcker till så stora insatser. Det är inte meningen att det ska bli något revolutionerande.
Gunilla Gustafsson tycker det känns roligt och spännande, men har också varit tydlig med en sak.
– Offentlig konst säger man ibland måste vara modig. Då har ni valt fel person, sa jag till dem. Jag vill inte sticka ut. Konst ska provocera, men det vill inte jag. Jag vill att det ska ge en skön känsla och positiva vibbar. Jag är ödmjuk inför uppgiften och tycker det känns spännande, men jag vill också tona ned min egen insats. Jag vill ha ett lagarbete.