Annons:

Sök

Annons:

  • HOTAS AV UTVISNING – MÅNGA SLUTER UPP KRING DAVIT

    Davit Kirakosyan, mitten, hotas av utvisning och får fin stöttning av klasskamrater, andra elever och personal på Prolympia. Foto: Privat

  • HOTAS AV UTVISNING – MÅNGA SLUTER UPP KRING DAVIT

    När klasskamraterna fick höra att Migrationsverket vill utvisa Davit och hans familj gjorde de en namninsamling i hopp om att kunna ändra beslutet. Foto: Privat

HOTAS AV UTVISNING – MÅNGA SLUTER UPP KRING DAVIT

Tolvåriga Davit Kirakosyan och hans familj i Virserum hotas av utvisning till Armenien. Nu sluter Prolympias personal och elever upp i hans kamp för ett fortsatt liv i Sverige.
– Eleverna blev chockade och ledsna, så vi har fått sätta den vanliga undervisningen lite på paus, säger mentor Malin Össmar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Davit Kirakosyan är född i Sverige och har levt hela sitt liv här. Det har inte påverkat Migrationsverkets beslut att han, hans fem år äldre syster Ioanna och deras föräldrar ska utvisas till Armenien – ett land som både han och systern helt saknar anknytning till.

Anledningen ska vara att Migrationsverket inte anser att det finns asylskäl, samtidigt som det rent generellt blivit svårare att få stanna genom arbete.

– Det vore mycket olyckligt om Davit tvingas lämna Sverige. Det är inte bara det att han gått här hela sin skolgång och är djupt rotad i Virserum med kompisar och fritidsaktiviteter. Han har även ett omfattande stödbehov till följd av språkstörningar och ett intellektuellt funktionshinder, säger Tina Bågenhammar, som i egenskap av rektor skrivit ett intyg till Migrationsverket.

I det belyser hon att hans grundläggande behov inte kommer tillgodoses och att hans utveckling kommer hämmas vid utvisning till Armenien.

”Drabbar fel personer”

Familjen har beslutat överklaga Migrationsverkets beslut. Enligt familjens advokat vill myndigheten ha in handlingarna senast på onsdag, där efter tas ett nytt beslut som avgör deras framtid.

– Utvisningsbeslut drabbar fel personer när det drabbar barn och ungdomar som bott här i hela sitt liv och där föräldrarna jobbar och bidrar till samhället, säger Tina Bågenhammar som i likhet med kollegorna vägrar ge upp hoppet.

Startat namninsamling

Klasskamraterna fick höra om Davits situation under tisdagen. Omgående startade de en namninsamling för att visa sitt stöd för vännen.

– Eleverna blev väldigt chockade och ledsna när de fick veta det här. Vi har fått sätta den vanliga undervisningen lite på paus för det här har tagit hela deras energier och tankar, säger mentor Malin Össmar.

Ruben Nyberg är en av de elever som gått i samma klass som Davit ända sedan förskoleklass. Det är inte lätt för eleverna att ta in vad som kan komma att hända deras vän om han utvisas.

– Det är tråkigt, jag blir både arg och ledsen när jag tänker på det, säger Ruben Nyberg.

Varför tycker du att Davit ska få stanna?

– Han är en bra kompis och han har bott här så länge.

Familjen, som kom till Virserum redan 2012, mår av naturliga skäl mycket dåligt. Ioanna går på gymnasiet, men utvisningsbeskedet gör att hon inte orkar gå dit.

– Hon tappade motivationen när beskedet kom, om hon ändå inte ska få stanna, säger Victoria Martirosyan, som är gift med en bror till barnens mamma.

Vad tänker du kring att familjen ska utvisas?

– Jag hittar inga ord. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. När jag känner att det är fruktansvärt, kan jag inte ens föreställa mig hur de känner. Speciellt att se barnen, hur de mår i det här och vad en utvisning skulle innebära för dem, gör så ont i mig.

Vad säger familjen om stödet de får?

– Det är svårt för mamma Greta att uttrycka sig på svenska, vad de verkligen känner. Men de är så klart jättetacksamma för allt stöd de får. Det gäller inte bara nu, utan de är tacksamma för allt stöd de fått från skolan genom åren, säger Victoria Martirosyan.

Har specifika behov

I Tina Bågenhammars intyg till Migrationsverket kan man läsa att Davit Kirakosyan är utredd inom såväl elevhälsan som av externa aktörer och att skolan arbetat kontinuerligt med olika åtgärder för att möta hans specifika behov. 

”Davit har som en följd av detta en anpassad skolgång som fungerar väl, där han trivs, får utvecklas utifrån sina förutsättningar och känner trygghet”, står det i intyget.

– Davit är kraftigt begränsad i både sin förmåga att uttrycka sig i talat språk och ta till sig det talade språket. Språkförmågan är således inte i paritet med hans ålder, berättar Tina Bågenhammar, som fått tillåtelse av familjen att dela med sig av omständigheterna till media.

”Finns ömmande omständigheter”

Mot bakgrund av Davits svårigheter ser man stora risker och oroas för att han skulle förlora förmågan att utvecklas på samma sätt som i Sverige om han och familjen tvingas flytta till Armenien.

– Beslutet innebär att han riskerar lida men om han kommer till ett land som han inte känner till. Vi vet att de språkliga svårigheterna blir tydligare då han är under stress, när han exempelvis blir rädd, orolig, nervös, ledsen eller upprörd. Och den språkliga uttrycksförmågan och förståelsen han kan använda för att kommunicera med personer i sin omgivning är ju på svenska. 

Vad tänker du kring att Migrationsverket inte tagit hänsyn till Davits omständigheter?

– Att tvingas flytta till en ny miljö, ett för honom okänt land där han aldrig har bott, med ett nytt språk och okända vuxna samt jämnåriga kan komma att få ödesdigra konsekvenser för Davit. Det finns verkligen ömmande omständigheter och jag ifrågasätter om Migrationsverket verkligen handlar med barnens rätt för sina ögon.

Victoria Martirosyan är inne på samma sak:

– De har byggt upp sitt liv här. Det är en familj som är integrerad och bidrar till samhället. För barnens skull och speciellt för Davits, som har sina behov och svårigheter, är det oerhört viktigt att de får stanna. Jag hoppas på någon form av mänsklighet.

Victoria har funnits med i Davits liv ända sedan han föddes. Hon kan inte förstå hur någon kan tycka det är barnens bästa att tvinga dem att flytta till Armenien.

– Särskilt inte med tanke på Davits språkstörning och så ska han tvingas flytta till ett annan land där han måste lära sig läsa och skriva på ett annat språk. Hans mamma är säker på att sonen inte kommer ha någon mer skolgång om de flyttar till Armenien.

Tar stöd av rapport och lagen

Tina Bågenhammar hänvisar också till The Human Rights Watch World Report 2025, som ger en översikt över människorättssituationen i Armenien.

”Rapporten belyser allvarliga brister i Armeniens hantering av rättigheter för personer med funktionsnedsättning, särskilt inom områden som utbildning och socialt stöd. Enligt rapporten lever många barn med funktionsnedsättning på institutioner eller får minimal utbildning hemma”, skriver hon.

I sitt intyg lyfter Tina även fram vad lagen säger, ”att Migrationsverket ska ta särskild hänsyn till barnets bästa. Alla barn, som kan och vill, har rätt att tala och bli lyssnade på. Barns asylskäl ska prövas särskilt – ett barn kan ha andra asylskäl än vad föräldrarna har”.

– Jag hoppas verkligen att hans situation och olika svårigheter vägs in och påverkar beslutet så Davit och hans familj får stanna.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: