Annons:

Sök

Annons:

  • Seniorcaféet har fått ett uppsving – stort intresse för föredrag om telefonbedrägerier

    Seniorcaféet på Borghaga har fått ett uppsving med många deltagare. Dagens träff hade fokus på telefonbedrägerier och kommunpolisen Håkan Karlsson var inbjuden för att komma med tips och råd. Foto: Ossian Mathiasson

  • Seniorcaféet har fått ett uppsving – stort intresse för föredrag om telefonbedrägerier

    Richard Söderlund och Anne-Li Fredriksson ansvarar för seniorcaféet och bjöd in Håkan Karlsson till dagens välbesökta träff på Borghaga. Foto: Ossian Mathiasson

Seniorcaféet har fått ett uppsving – stort intresse för föredrag om telefonbedrägerier

Varje tisdag samlas många äldre på Borghaga i Vimmerby och erbjuds aktiviteter, gemenskap och glädje. Nytt deltagarrekord sattes vid gårdagens seniorcafé när kommunpolisen Håkan Karlsson tog upp problematiken med telefonbedrägerier. 

Richard Söderlund, verksamhetsutvecklare inom arbetet med nära vård för socialförvaltningen, och Anne-Li Fredriksson, projektsamordnare mot ofrivillig ensamhet bland äldre, ansvarar för seniorcaféerna på Borghaga i Vimmerby sedan årsskiftet. Träffarna äger rum på den öppna dagverksamheten på Borghaga på tisdagsförmiddagarna. 

– Vi ser seniorcaféet som en viktig del i en gemenskap för de äldre med att ta sig ut, komma hemifrån, hitta en gemenskap och få en trevlig stund. Varje tillfälle har ett eget tema och vi ser det som en chans att ge ut viktig information. Vi försöker hitta teman som ligger nära i samhället, säger Richard Söderlund. 

Deltagarna på seniorcaféerna har bland annat fått information från hörselvården, syncentralen, Folktandvården, Vimmerby hälsocentral och lärt sig grunderna i att dansa linedance. 

– Det är viktigt att äldre får tillgång till den här typen av information. Många frågor uppstår när man blir äldre, och det är lätt att känna sig osäker på vart man ska vända sig. Därför behövs stöd och vägledning, säger Richard Söderlund. 

Information om telefonbedrägerier

På tisdagen kom kommunpolisen Håkan Karlsson på besök för att berätta om telefonbedrägerier, ett växande problem som äldre personer är särskilt utsatta för. 

– Telefonbedrägerier är viktigt och aktuellt att prata om. Det är framför allt gruppen med äldre personer som utsätts för sådana brott, säger Söderlund.

Kommunpolisen Håkan Karlsson tog tillfället i akt att berätta om hur telefonbedrägerierna kan gå till och hur man skyddar sig när bedragarnas metoder blir allt mer sofistikerade.

– Det är hela tiden något nytt som bedragarna försöker med och skickar ut mass-sms och det kanske går till flera tusen personer. Det som nyligen hände var att en kvinna fick ett sms som kom från Lendo. Tyvärr ringde målsägande upp, tog fram BankID och blev av med pengar, säger Håkan Karlsson och fortsätter: 

– Får man ett sms eller ett mejl har man tid att reflektera. Det är skillnad när någon trakasserar dig i telefon och gör att du blir stressad. Bedragarna bygger alltid sina lurendrejerier på tidsfaktorn med att nu är det bråttom och då kan jag till viss del förstå att man kanske blir stressad. 

Vad har du för tips och råd till äldre personer som känner oro för att bli utsatta för ett telefonbedrägeri?

– Jag brukar ställa frågan om vad man gör med post i brevlådan som man inte är berörd av. Det kastar man i papperskorgen. Nu när man helt plötsligt får ett sms eller ett mejl börjar man fundera. Det är samma sak som när man får post i brevlådan. Vet du med dig att du inte har tagit lån på Lendo, skit i det då, säger Håkan Karlsson.

Håkan Karlsson pekar på vikten av att fortsätta prata om telefonbedrägerier. 

– Vi kan inte sluta prata om det, inte så länge som det föder gängkriminaliteten. Det är en stor uppgift vi har och att komma ut så här och prata om det är det roligaste jag vet. Informationen är jätteviktig. Det är bedrövligt varje gång jag får information om ett sånt här ärende.

"Brett spektra av teman"

Richard Söderlund och Anne-Li Fredriksson ser en ökning vad gäller intresset för träffarna på seniorcaféet under deras första termin. 

– Vi känner någonstans att intresset och antalet besökare för varje träff har ökat rejält sedan vi tog över. Det handlar om många saker. Vi har en bredd i teman och vi låter deltagarna vara delaktiga i att komma med förslag på innehåll och på teman, säger Richard Söderlund. 

Träffarna lockar i snitt 45 besökare och det var runt 55 personer som lyssnade på Håkan Karlsson på tisdagen. Richard Söderlund ser ett ökat antal manliga besökare på träffarna.

– Vi hade 14 män förra gången och det tycker vi är väldigt kul. Männen har ofta en tendens att fastna kvar i hemmet lite mer än vad kvinnorna har, säger Richard Söderlund. 

– Det kan nog bero på att vi har ett så brett spektra av teman i vårt program, säger Anne-Li Fredriksson. 

– Vi har ett brett program med linedance, information från olika verksamheter och personer som pratar om aktuella ämnen. Vi har kul tillsammans och delar tema med oss själva och besökarna på ett bra sätt, säger Richard Söderlund.

"Vi gör det på vårt sätt"

Anne-Li Fredriksson tycker att det är fint att jobba med seniorcaféet parallellt med att hon jobbar med äldres ofrivilliga ensamhet. 

– Det är många personer som kommer hit på seniorcaféeet. Jag och Richard gör det på vårt sätt och som vi vill ha det. Vi vill att det ska bli en plattform för gemenskap och vi vill komma ut med information på alla sätt, säger Anne-Li Fredriksson. 

– Vi har via en sån här grupp möjlighet att få ut information och sprida den på ett bra sätt. Det är många personer här och de pratar med sina nära och kära, säger Söderlund.    

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: