Efter 35 månader ligger handlingsplanen mot våldsbejakande extremism på politikernas bord. Säkerhetssamordnaren Håkan Westerback menar att extremismen i kommunen är låg. Foto: Simon Henriksson
I november 2015 ställde sig fullmäktige enigt bakom Centermotionen om att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Nästan tre år senare har den slutligen nått politikens bord.
– Det har tagit tid, men det ska inte bara bli en pappersprodukt heller, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.
Återigen har den våldsbejakande och högerextrema organisationen Nordiska Motståndsrörelsen markerat sin närvaro i Vimmerby. Förra veckan genomfördes en aktion utanför Astrid Lindgrens skola, där NMR hade med sig en banderoll med budskapet att "vit ungdom ska slå tillbaka".
Närvaron från den nazistiska organisationen har också gjort den handlingsplan mot våldsbejakande extremism åter blivit aktuell. Men nu, nästan tre år senare, är den färdig och ligger på politikens bord när det är dags för sammanträde med kommunstyrelsen i dag.
– Från tjänstemannasida har vi släppt över den till den politiska världen, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.
Varför har det tagit så lång tid?
– Anledningen till att det har tagit tid är för att det har kommit utredningar som visade att tidigare handlingsplaner i Sverige innehöll direkta fel. Dessa handlingsplaner har fått revideras. Men den största biten har varit att vi ska kunna arbeta med den, det har tagit tid att komma fram till hur, men det ska inte bara bli en pappersprodukt heller. Vi ska ha nytta av den och kunna stå för det vi skriver.
Vad är det viktigaste ni har kommit fram till i handlingsplanen?
– Kärnan i det vi har fått fram är att vi bedriver ett gott arbete i dag, ute i resursgrupperna i skolorna och liknande, där de vardagliga problemen finns. Men det vi ser är att man måste få utbildning i det här. Vad är det för risksignaler som finns? Vad gör vi när vi ser det? Det behövs externa utbildare som utbildar oss i de här frågorna. All form av kompetensbyggande av personal är bra, där vi tillsammans kan se problemen och det är bra att den är klar nu.
"Främjar inte tryggheten"
Men frekvensen av extremism i Vimmerby kommun är låg, säger Håkan Westerback.
– Om vi nu räknar bort NMR:s aktion utanför en skola, så är det närmaste vi har kommit extremism högerextremt material i brevlådor och någon banderoll utmed riksvägen. Visst de har hyrt in sig i Frödinge också, men allt tyder på att det är människor utifrån som har gjort, och gör, det här.
Är Nordiska Motståndsrörelsen det stora problemet?
– Jag vill inte säga att vi klassar dem som ett problem här i Vimmerby, men det är NMR vi ser en aktivitet hos. Att de har gjort en fysisk aktion utanför en skola gör det förstås värre. Då blir det ett problem. Man ska väl inte säga att det var väntat, men jag blev inte jätteförvånad heller efter den skrivelsen som kom ett par dagar innan. Det var inget jag förväntade mig, men det får ses som ett svar på den skrivelsen, man ville visa sitt stöd. Men det främjar naturligtvis inte tryggheten på AL.
Känner du oro för att de ska bli ännu mer aktiva här?
– Jag vet inte om jag känner oro för just det. Jag är orolig över att våldskapitalet överlag blir större och det gäller både islamister och nazister.
"Isolerad händelse"
Något problem med islamism eller vänsterextremism märks inte av i kommunen, enligt Håkan Westerback.
– Vi har inga indikationer på vare sig vänsterextremism eller islamism. Sedan kan man inte veta. Varken Trollhättan eller Drottninggatan kunde man veta innan det hände.
För några år sedan fanns det uppgifter om att IS försökt rekrytera i Bullerbyn.
– Rykten har inte fortsatt att komma. Vi ser det som en isolerad händelse för några år sedan.