Blir privat? Föräldrarna till barn i Djursdala skola har skickat in en ansökan om att skapa en friskola av nedläggningshotade Djursdala skola. Foto: Vimmerby kommun
I höst stängs skolorna i Djursdala och Gullringen. Men i Djursdala kanske det bara blir i ett år.
I dag skickades nämligen en ansökan om friskola in till Skolinspektionen.
– Det här visar att det inte bara är tomt prat, säger Sandra Carlsson, ordförande i den ekonomiska friskoleföreningen i Djursdala.
Djursdalaborna har sedan länge pratat om en friskola. Nu tas ett stort steg mot den.
Med adress Skolinspektionen skickas nämligen ansökan om att öppna friskola med start läsåret 2017-18. Bakom ansökan står den nybildade ekonomiska föreningen Djursdalabygdens friskoleförening.
Sandra Carlsson är ordförande och menar att det här visar att det inte bara varit tomt prat från Djursdalaborna.
– Vi har en hel del på fötterna nu. Vi har suttit och läst skollagen, Skolverkets allmänna råd och saker som Skolinspektionen skrivit. Vi har hjälpts åt jättemycket i vår skrivgrupp och vi har läst otroligt mycket, samtidigt som vi har varit i kontakt med friskolor av liknanade storlek för att ta del av deras erfarenheter, säger hon.
Nu ska deras ansökan granskas av Skolinspektionen.
– Det handlar om att de ska kolla att vi kan följa läroplan, förordningar, kursplaner och alla föreskrifter som finns. Vi känner att den här ansökan är väldigt väl genomarbetad. Kan man beskriva att man har en pedagogisk tanke och säkerställa att eleverna får den undervisning som de ska ha, då bör de inte ha något att anmärka om.
"Låter som många tjänster"
I sammanhanget är det viktigt att poängtera att en friskola fortfarande är ett alternativ som de vill undvika.
– Det här är vår reservplan. I första hand ser vi förstås helst att den kommunala skolan blir kvar och att kommuninvånarna går ut och röstar för att bevara skolorna. Men det här är vår plan ifall skolorna läggs ner, men den räddar ju inte Gullringens skola och Pelarnes förskola.
Hur ser ni på det alternativa sparförslaget majoriteten tagit fram?
– Det är inget vi har suttit och räknat på och jag vet inte exakt hur grundskolan ser ut. Men det låter som många tjänster att plocka bort. Frågan är om det ens skulle uppfylla kraven enligt lagar och förordningar att plocka bort 12,8 tjänster. Det känns minst sagt som skrämselpropaganda. Jag tror att alternativ B får en övervägande majoritet av rösterna, men att politikerna redan bestämt sig.
"Elevunderlaget ökar"
I en friskola i Djursdala skulle elever från F1:an till årskurs fem gå. Inga sjätteklassare.
– Vi väljer att ta bort årskurs sex, men ser ändå att vi har ett växande elevunderlag och en positiv trend. I dag har skolan 25 elever, men vår beräkning visar på 36 elever 2017 och då är det ändå en årskurs mindre.
Hur ser den ekonomiska biten ut?
– I ansökan får man skicka med ekonomiska kalkyler på att man kan driva skolan på ett sätt som är ekonomiskt gångbart. Vi har fått ihop en budget innefattande en skolverksamhet som går ihop. Det är också viktigt att poängtera att skulle verksamheten gå med överskott så återinvesteras pengarna i verksamheten. Det här är ingen förening som har till syfte att tjäna på skolverksamheten.
Och det kommer att fungera att driva en friskola kommande år?
– Vi har en kalkyl som går ihop och ett elevunderlag som ökar. En sak att nämna är att vi har ställt oss positiva till starta en introduktionsklass och hjälpa till att ta emot nyanlända elever. Vi tror att friskola precis som den befintliga, kommunala skolan kommer att erbjuda en trygg och harmonisk miljö för dessa barn. Vi tror att det skulle bli en naturlig och konkret integration, där eleverna från bygden har något att tjäna på det också. I Djursdala är det inte så stor variation på etnicitet.
Hur går ni vidare nu?
– Nu tar vi lite vila efter att ha jobbat med det här stenhårt och inväntar utgången av folkomröstningen. Sedan förstås se hur politiken ställer sig till utslaget. Samtidigt måste vi parallelt jobba med friskolespåret för att vara redo.
"Invånarna ger sig inte"
Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har tidigare uttryckt tveksamhet kring att en friskola skulle kunna fungera i Djursdala.
– Jag tror att det var Peter Karlsson (centerpartist) som uttryckte att då känner hon inte Djursdalaborna. Invånarna här ger sig inte. Vi hittar nya vägar. Det känns otroligt skönt att det här arbetet med ansökan är klar. Väljer politiken att lägga ner skolan så finns det tillräckligt mycket att jobba med innan man kan starta ändå.
Kommunen kommer att betala en skolpeng per elev om det blir friskola i Djursdala. Senast den 30 september 2016 får Djursdalas friskoleförening besked från Skolinspektionen.