Annons:

Sök

Annons:

Projekt sätts in för att minska sjukfrånvaron i Vimmerby

Ett nytt projekt ska se till att sjukfrånvaron sjunker i Vimmerby kommun. Här ses organisationspsykologen Lars-Johan Bastås, projektledaren Kerstin Petersson, HR-konsulterna Monica Bjerkinger, Per Wimarsson och Matilda Brogie. Foto: Ossian Mathiasson

Projekt sätts in för att minska sjukfrånvaron i Vimmerby

Med gemensamma krafttag ska sjukfrånvaron minska och hälsan i arbetslivet förbättras via ett nytt projekt där Vimmerby kommun är med tillsammans med ytterligare två småländska kommuner.

Annons:

Det är med ett ESF-projekt, där europeiska socialfonden (ESF) verkar genom att finansiera projekt som på olika sätt kan förbättra arbetsmarknaden, som man ska komma åt frågan med hur man får ner sjukfrånvaron i de tre deltagande kommunerna.

Det är Ljungby, Torsås och Vimmerby kommun som gör detta tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, landstingen i Kalmar län och Kronobergs län samt Smart Samverkan i Småland Sydost. 

Jobbar mycket med utbildningsdelen

Projektet syftar till att förebygga ohälsa och minska sjukfrånvaron bland kommunanställda genom att se tidiga tecken på ohälsa och ge stöd tidigt så att de kan vara kvar i arbete eller komma tillbaka i arbete. 

– Medarbetarna inom de tre kommunerna har en hög sjukfrånvaro i jämförelse med andra branscher och den vanligaste orsaken är psykisk ohälsa, framför allt bland kvinnor. Det är utbildningsdelen som vi jobbar mest med, att rusta cheferna i att kunna jobba med signaler från anställda så att de får rätt stöd innan det leder till sjukskrivning, säger projektledaren Kerstin Petersson. 

Under hösten satsas det på föreläsningar i de tre kommunerna med Lars-Johan Bastås, legitimerad organisationspsykolog, som har i uppdrag att utveckla deltagarnas förmåga till att ta initiativ och genomföra olika typer av svåra samtal. 

– I dag ser kanske cheferna saker men saknar verktygen för att ta tag i det. Det är vad cheferna ska få hjälp med nu, säger Kerstin Petersson. 

"Intressant metod"

På den första föreläsningen som är en del av sex planerade utbildningsblock kom det ungefär 50 chefer från Vimmerby kommun samt personal från länens hälso- och sjukvård och Försäkringskassan. 

– Det är viktigt att vi väver in det här projektet i vår ordinarie verksamhet så att det hänger ihop. Bara för att vi har en enskild utbildning i svåra samtal så känner vi på HR att det är något som vi måste bygga vidare på. Cheferna ska känna sig trygga i den rollen trots att det är ett svårt uppdrag ibland, säger HR-konsulten Monica Bjerkinger, som även är ordförande i ortsgruppen i Vimmerby.

Hon berättar även varför Vimmerby kommun hoppade på projektet för att öka hälsa i arbetslivet och minska sjukfrånvaron. 

– Det verkade vara en bra och intressant metod där man jobbar på strukturell och individuell nivå, säger Monica Bjerkinger.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: