Steffan Wetterdal hoppas att intresset för restaurangskolan ska öka.
Det är få sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Det gör att det finns diskussioner om programmets framtid.
– Vi tror att det kommer vända snart, säger Steffan Witterdal, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Vid det senaste nämndsammanträdet för barn- och utbildningsnämndens redovisades antagningsstatistiken till Vimmerby gymnasium. Återigen är intresset för restaurang- och livsmedelsprogrammet lågt, vilket får nämnden att diskutera frågan. Några nedläggningsplaner ska dock inte finnas.
– Det är inget vi har tittat på politiskt. Frågan diskuteras och vi vill ha fler sökanden. Vi har en hög procent av våra egna och kan nog inte komma mycket högre eftersom vi inte kan erbjuda alla program. För oss handlar det mer om utveckling och försöka locka fler utifrån, säger Lis Astrid Andersson (S), ordförande i nämnden.
Steffan Witterdal är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet och tycker att det är ett tråkigt fokus.
– Det är ett bekymmer, men det som är en viktig grej är att vi har fler elever än de två som har antagits. Vi har totalt åtta elever och det beror på att det är elever som inte helt har behörighet. Vi har 16 platser totalt, så det finns bara åtta lediga platser kan man säga. Men det är en kamp att få elever hela tiden. I Finland är det ett ännu större problem, säger han.
Varför har det blivit så här?
– Jag tror att en anledning är att man inte tror att man får högskolebehörighet på ett praktiskt program, men med rätt val kan man få det. Jag vet att det är på gång med en ändring där, så att det i stället ska bli så att man får välja bort högskolebehörighet. Det är viktigt att förstå att här kan man få både en yrkesutbildning och högskolebehörighet. På ett högskoleförberedande program får man inget yrke på det sättet.
Nära vändning?
Han tror också att det kan bero på en rädsla för att gå ut på praktik och en oro för taskiga arbetstider.
– Man har inte haft prao i nian på ett tag, men nu ska det införas igen. Jag har inga belägg för det, men det är en tanke vi har att vissa eleverna har blivit lite rädda för att gå ut på praktik. En del tror nog också att det är taskiga arbetstider, men det är det i de flesta branscher. Inom handel borde det ju vara ännu tuffare egentligen, men så är det inte.
Men Steffan Wittersal tror att en vändning kan vara nära.
– Vi har gjort mycket reklam för oss. Vi har haft något som kallas för matkoll med elever i årskurs nio och hade åtta, tio stycken som var här nyligen. Vi hade också nyligen en infokväll för blivande elever och då såg vi ett ökat intresse för programmet. Det verkar som vår matkoll har hjälpt till och vi ser definitivt ett ökat intresse. Vi försöker göra så mycket vi bara kan.
"Världens roligaste bransch"
Han tycker att man skulle prata mycket mer om att satsa på restaurangskolan, då arbetskraftsbristen är enorm.
– Restaurangbranschen bara skriker efter folk. Därför man kanske skulle prata mindre om nedläggning och i stället satsa på det. Vi ser gärna att man diskuterar med oss om hur man kan få hit fler elever. Det finns många alternativ, vi det finns ju YH-utbildningar nere på Campus och vi har ju så bra lokaler. Det går att göra ännu mer. Vi har också en grupp med äldre komvux- och SFI-elever som går här och läser kurser. Vi har också fått flera ensakommande som börjat här.
Att få jobb är nästan en självklarhet efter studenten, säger han.
– Alla får jobb här, man får jobb redan på lov och helger. ALV anställer alla vi kan utbilda och det är likadant med de andra restaurangerna. Det är också jättehög kvalitet på restaurangerna i Vimmerby och ingen behöver gå arbetslös.
Han tar också upp flera exempel på kockar utbildade på restaurangskolan i Vimmerby som tagit sig långt, däribland Jonas Alvin, finalist i Årets Kock 2018.
– Det är världens roligaste bransch, man kan ta sig till finkrogar eller vad man vill. Det går att säsongsjobba och arbeta i alperna på vintern och på Gotland på sommaren och så vidare. Det är många som har gått här och blivit jätteduktiga.