Byggsanktionsavgift får inte begäras om fastighetsägaren redan har rättat till bristerna. Men miljö- och byggnadsnämndens beslut om Henrik Samuelssons byggsanktionsavgift togs en hel månad efter att lokalerna tömts.
Den 4 november gjorde Räddningstjänsten och miljö- och byggnadsnämnden en inspektion av Vimmerby Bed & Breakfast. Då bodde 143 asylsökande på Henrik Samuelssons asylboende. Samma kväll togs beslut om att stänga boendet med omedelbar verkan sedan stora brister i brandsäkerheten uppmärksammats samt att många av de asylsökande bodde på delar av fastigheten som inte var godkänd för boende.
Boendet tömdes dagen efter och den 13 november ansökte Henrik Samuelsson om bygglov för den del av fastigheten som inte var godkänd för boende.
Över en månad senare, den 16 december, fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om en byggsanktionsavgift för den otillåtna användningen på drygt 630 000 kronor. Beslutet överklagades till länsstyrelsen av Henrik Samuelsson, som i veckan fick rätt av länsstyrelsens jurister.
Huvudskälet är att Henrik Samuelsson rättat till bristen innan frågan om byggsanktionsavgift blivit aktuell. Det får man inte, enligt plan- och bygglagen. Så här skriver länsstyrelsens jurister: ”Henrik Samuelsson har vidtagit rättelse av det olovliga användandet av byggnaden genom att samtliga rum var utflyttade den 11 november 2015. Eftersom rättelse därmed skett innan frågan om sanktion tagits upp till överläggning vid sammanträde med nämnden (den 16 december 2015) saknas förutsättningar för att ta ut byggsanktionsavgift. Nämndens beslut ska därför upphävas.”
Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson och stadsarkitekten Sara Dolk.