Pontus Eklind, vd för Hjältevadshus, säger att man inte kan riskera hela företagets existens och därför fattat beslut om det här varslet. Foto: Simon Henriksson
Hjältevadshus varslar 100 anställda om uppsägning. Beskedet lämnades av företagets vd Pontus Eklind på onsdagen.
– Det är inget man vill göra, men man kan inte heller riskera hela företagets existens, säger han.
2010-talet har varit en stor framgång för husföretaget Hjältevadshus. Företaget har gjort stora investeringar, fyrdubblat sin volym på sex år och kraftigt ökat antalet anställda.
Men nu kommer ett bakslag.
Hjältevadshus varslar hela 100 anställda om uppsägning. Totalt har Hjältevadshus närmare 250 anställda.
– Det är jättejättetråkigt och en mardröm att behöva lämnat ett sådant här besked. Det är inget man vill, men man måste också vara ansvarsfull och vi kan inte riskera hela företagets existens. Det här handlar mycket om yttre omständigheter som vi inte kan påverka själva, säger vd:n Pontus Eklind.
Han säger att Hjältevadshus har klarat sig bra de senaste åren när flera andra inom branschen fått säga upp personal.
– Villamarknaden vek för två år sedan och nästan alla våra kollegor har varslat, men vi har ändå fortsatt att anställa. Det beror mycket på att vi har haft de här lägenhetshusen som är ett nytt affärsområde och det har fyllt en stor del av vår produktion. Det handlar om närmare 40 procent. Oftast kan man balansera det, men nu har vi fått tre större projekt som alla har någon typ av administrativ utmaning. Flera kommuner har varit beroende av investeringsstödet, framför allt mindre kommuner, och därför väljer de att avvakta. För mindre kommuner som inte byggt på många år har stödet varit viktigt. Därför har SKL varit ett viktigt avtal för oss och det är det förhoppningsvis också framåt. Men nu måste vi ta till så här drastiska åtgärder.
"Branschen är jätteluttrad"
De anställda informerades om varslet på onsdagen vid lunchtid.
– Den här branschen är jätteluttrad. Vi har många nyanställda, men många är också väldigt luttrade i trähusbranschen och har varit med under kriserna 2008 och 2012. Samtidigt gick luften ur många, men jag hoppas att vi kan stötta varandra i der här. Det var tufft att informera om det här.
Hur ska ni stötta varandra?
– Framför allt medmänniskor emellan. Sverige är också fantastiskt som väl är, vi har en starkt fungerande facklig organisation som stöttar och trygghetsråd kan vi koppla på också. Vi ska också söka samarbeten med industrier i regionen och bemanningsföretag i regionen och försöka hjälpas åt. Det har varit tre större varsel på en vecka i Jönköpings län, men det finns också många industrier som går starkt i regionen.
"Saknas långsiktig bostadspolitik"
Ingen kommer behöva gå hem från Hjältevadshus förrän i juni.
– Det här är ett fyramånadersvarsel så ingen går hem förrän i juni. Vi har en viss tid på oss att reducera antalet. Annars är ambitionen att återanställa vid ett senare tillfälle. I den bästa av världar skulle bygglovsprocesser gå lite snabbare, det skulle vara enklare att finansiera nybyggda bostäder när bostadsbehovet är så enormt.
Känner du i efterhand att det har gått för fort för er de senaste åren?
– Egentligen inte. Vi tror att vi har gjort strategiskt viktiga val som har gjort att vi har klarat oss så här länge. Det låter hemskt att säga, men vi har sett positivt på framtiden. Det har inte så stor betydelse tror jag inte, vi valde att bredda vårt produktsortiment för att kunna möta konjunktursvängningar. Det här är ingen konjunktursvängning egentligen. Ska man vara riktigt rå är det en konsekvens av att Sverige inte har någon långsiktig bostadspolitik. Sedan måste man se om sitt eget hus förstås, men vi har tagit alla strategiska beslut vi tycker att man kan göra. Vi har tagit ett stort samhällsansvar, men så fastnar det i att det saknas en gemensam och långsiktig agenda för bostadspolitiken.
Här kan du läsa vad varslet får för konsekvens för verksamheten i Hultsfred.