Bostadspolitiken ligger bakom jättevarslet på Hjältevadshus. Bilden delas av både företagets vd Pontus Eklind och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.
– Det är oroande. Politiken möter inte upp behovet av bostäder, säger Per-Olof Sjöö.
Tidigare i veckan besökte Per-Olof Sjöö, ordförande för fackförbundet GS, Hjältevadshus med anledning av det stora varsel som lagts. Nu vill både Sjöö och husföretagets vd Pontus Eklind visa upp en enad front.
Det finns en skarp och gemensam kritik mot bostadspolitiken.
– För oss är det viktigt att visa enad front kan man säga. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och GS-facket representerar majoriteten av dem och därför är det ett viktigt symbolvärde för de anställda och för oss, säger vd:n Pontus Eklind, om besöket.
Är det här en kamp mellan företaget och facket mot den förda politiken?
– Mitt devis är att vi ska göra saker tillsammans och varför inte göra det med enad front och försöka påverka dem som kan göra något åt det här med amorteringskrav, bygglovsregler. Det behövs en långsiktig politisk enhet framåt.
Per-Olof Sjöö delar bilden Pontus Eklind redogör för.
– Vi har i mångt och mycket gemensamma intresse. Vi vill att det ska funka och att vi kan utveckla branschen. Det finns mycket gemensamma ingångar, så det är korrekt, säger han.
Allvarlig utveckling
Vid träffen på Hjältevadshus deltog även Mikael Koivisto, ordförande i avdelning 5 Småland, Johanna Aspegren, pressansvarig på GS-facket och den lokala fackordföranden Joakim Dacke.
– Vårt förbund är väldigt glesbygdsdominerat och just i Småland finns en dominans med sin starka trähustradition. Kanske är det det som gör att det är betydligt svårare att tränga igenom i den politiska debatten, men de här företagen är en ryggad i nationell industri, sa Per-Olof Sjöö på den gemensamma pressträffen och fortsatte:
– Det handlar om väldigt betydelsefulla jobb som står på spel. Beslut som fattas i rikspolitiken gör att människor på landsbygden förlorar sina jobb. Det är en allvarlig situation. Det behövs fler bostäder, men de politiska besluten ger konsekvenser. Det är allvarligt att utvecklingen inte kan fortsätta.
Enligt både Sjöö och Eklind finns det en kortsiktighet inom bostadspolitiken.
– Det behövs mellan 700 000 och 800 000 nya bostäder i Sverige de närmaste tio åren. Men de finansiella reglerna riktade sig mot begagnatmarknaden i storstäder, men drabbar mindre kommuner. Det är skillnad på att göra bostadskarriär i Stockholm och köpa något nytt för 15 miljoner än ett nytt i Vetlanda, säger Pontus Eklund.
"Regelmåste måste förändras"
GS-fackets ordförande säger att man länge har efterlyst stabilitet, tydliga spelregler och långsiktighet.
– Att ta bort investeringsstödet utan konsekvensanalys är allvarligt. Det är möjligt att det går att åtgärda det, men den här instabiliteten gör marknaden osäker.
Att träffa bostadsministern Per Bolund (MP) står högt upp på önskelistan för både Sjöö och Eklind.
– Det är tydligt att regelverket måste förändras.
Båda anser att det till största del beror på den förda bostadspolitiken. Ingen märker av någon nedgång i konjunkturen.
– Vi ser ingen egentlig konjunkturell orsak. Det finns ett stort behov av att bygga bostäder och signalerna vi får är att det politiska systemet skapat en våt filt över marknaden. Det är väldigt frustrerande, säger Sjöö.
Pontus Eklind:
– Vi ser ingen konjunkturnedgång. Folk behöver bo, det behövs bostäder, plus att konjunkturen är stark i övrig industri och arbetsmarknaden är stark. Med några enkla, snabba åtgärder kan man få fart på bostadsbyggande.
Kommer ni kunna påverka politiken?
– Jag tror det. Bostadsministern inser nog allvaret när man visar en enad front. Det är många nu den sista tiden och det kan få stor effekt. Det hoppas jag.
"Göra situationen enklare"
Per-Olof Sjöö säger att GS-facket ska göra allt för att få till en förändring.
– Jag ska försöka med de medel jag har att förmedla den här bilden och få igång en dialog med politiken. Det är inte en ansvarsfull politik som förs.
Kan varsel reduceras om investeringsstöden återkommer?
– Det skulle åtminstone göra situationen enklare. Vi har hela problematiken med finansiering av nya bostäder, som är ett större problem. Det blir inte löst så snabbt. För en familj är det i stort sett omöjligt att ta sig in på bostadsmarknaden om man inte har rika föräldrar. Så är det samtidigt som vi har stort behov av att bygga nytt. Där måste politiken lätta på trycket.
Vad får ni för intryck av de anställda?
– Jag förmodar att de delar en frustration över läget. Vi är oroade över utvecklingen.