Annons:

Sök

Annons:

Tjejjouren:

Dagens porr ger, framför allt, unga män en skev bild på sex, menar Tjejjouren Madicken. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Tjejjouren: "Porren ska inte vara ungdomars sexualundervisning"

I dag är det den internationella kvinnodagen. Tjejjouren Madicken har valt att uppmärksamma porren på olika sätt under veckan som gått.
– Porren ska inte vara ungdomars sexualundervisning, säger Hanna Stefansson.

1910 instiftades den internationella kvinnodagen. Men 109 år senare behöver fortfarande ojämställdheten och kvinnors situation världen över belysas.

Som ett led i det har Tjejjouren Madicken i Vimmerby valt att lyfta frågan om porr under veckan. 

– Vi har gjort en informationskampanj på Instagram där vi uppmärksammat porren på olika sätt. Vi har genom olika frågeställningar belyst porren på flera olika sätt. Det handlar om vad konsekvenserna av porr blir, vad porr är, vem som tittar på porr, hur vår sexualitet påverkas av porr och vilka som jobbar med porr, säger Hanna Stefansson, Tjejjouren Madicken.

Ett stort problem är att porren har blivit mycket mer tillgänglig under 2000-talet. 

– I och med internet är porren mer lättillgänglig i dag och samtidigt har porren blivit mer våldsam och kvinnoförnedrande. I dag är snittåldern för när pojkar börjar titta på porr tolv år. Det får konsekvenser för både unga tjejer och killar. Unga behöver få en chans att prata om porr och problematisera den skeva synen på sex som förmedlas i porren. Därför har vi också varit ute i skolorna och pratat om säkert sex och samtycke.

"Förmedlar att kvinnor gillar att förnedras"

Hanna Stefansson menar att unga pojkar och män lätt får en snedvriden syn på sex och på kvinnor genom porren.

– Undersökningar visar att de som konsumerar mycket porr blir mer sexuellt aggressiva just eftersom porren ofta förmedlar att kvinnor gillar att bli slagna, förnedrade och våldtagna, att de är kåta fast de skriker och säger nej. Klart att det blir dåligt när pojkar med de här attityderna till sex och kvinnor sedan blir sexuellt aktiva som män.

Får ni många frågor om porr till er av unga tjejer?

– Vi och andra tjejjourer runt om i landet får framför allt många stödsökande som är och har blivit utsatta för övergrepp, sexuellt våld och våldtäkter. Unga tjejer som tittar på porr kan också få en skev syn på sex. De tror att de måste ställa upp på porrinspirerat sex som inte känns bra och gör ont.

I undersökningar uppger en procent av tjejerna att de tittar på porr och då på initiativ av sina manliga partners, medan killar kollar på porr ensamma. Undersökningar visar att 26 procent av 18-åriga killar kollar på porr mer eller mindre varje dag.

"Den synen många unga möts av"

Tjejjouren Madicken vill i framtiden prata om och lyfta den här typen av frågor i skolan.

– Vi kan inte låta porren vara ungdomars sexualundervisning. Vi i tjejjouren vill gärna komma till skolorna och prata om hur porren påverkar vår sexualitet och diskutera andra konsekvenser av porr med ungdomar. Vi tycker att skolan också måste bli bättre. Sexualundervisningen kan inte bara handla om hur man sätter på en kondom, det måste handla om alla människors lika värde, att värdesätta sig själv och sin egen kropp. Vi måste diskutera samtycke, hur vi vet att någon vill det som du vill. Frågar vi om någon vill ha te och den säger nej tack, då häller vi inte ner teet i halsen på den personen. Men så förmedlar porren att sex fungerar och det är den synen på sex som många unga växer upp med i dag.

Då vill Tjejjouren Madicken komma in som en storasyster och hjälpa till.

– När du hör av dig till oss är du anonym och vi har ingen anmälningsplikt, vi fungerar som en storasyster som lyssnar på dig. 

"Gör porrfiltret heltäckande"

Hanna Stefansson tycker även att kommunen kan göra mer.

– Vimmerby kommun har visserligen ett porrfilter, men det är inte heltäckande. Vi i tjejjouren Madicken vill uppmana Vimmerby kommun att göra porrfiltret heltäckande så att skolor och förskolor blir porrfria zoner, så att inget barn ska riskera att exponeras för porr, vilket faktiskt är olagligt i dag. Dessutom visar forskning från Uppsala universitet att noll procent av barnen i studien hade pratat med en vuxen om porr någon gång. Detta gäller både med och utan porrfilter. Alltså, samtalen uteblir om inte vuxna initierar samtalen, inte om Vimmerby kommun har porrfilter eller inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: