Annons:

Sök

Annons:

Ambulanschefen:

Ambulanshcefen i länet välkomnar en anmälan. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Ambulanschefen: "Vi välkomnar en anmälan"

Ambulansen tog inte med Jessica Rundbergs tioåriga dotter. Tre dagar senare visade det sig att hon hade en sprucken mjälte.
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda ärendet, men jag välkomnar en anmälan, säger Jonas Löf, ambulanschef i Kalmar län.

Det var i förra veckan som Jessica Rundbergs dotter blev omkulldragen av en hund på en promenad i Gullringen.

– Hon ramlade, fick jätteont i magen och nacken. När hon kom hem var hon blek och jättetrött. Vi sa att vi avvaktar lite, men när det inte blev bättre ringde jag 112. Det kändes ganska akut då. Ambulansen kom dit och undersökte henne. De kollade på henne, tyckte inte det var så farligt och åkte igen. De sa att magsmärtan inte kunde ha kommit av fallet, och att det måste vara något annat, säger Jessica Rundberg i artikeln du kan läsa här.

Tre dagar senare åkte de in till akuten – och då konstaterades det att mjälten var sprucken.

– Vi har väldigt tydliga, nationella riktlinjer för hur vi ska agera. Jag kan inte uttala mig om det här enskilda ärendet, men följer vi de metoder som vi ska göra så vet vi när vi ska ta med en patient och inte. Vi bedömer patientens vitala parametrar, som blodtryck, puls och så vidare. Är det inget behov av ambulans, så triagerar vi till egenvård eller att ta kontakt med primärvården om situationen förändras. Vi jobbar evidensbaserat och objektivt och är hela tiden tillgängliga för de akuta livshotande tillstånden, som hjärtinfarkt, hjärtstopp, medvetslöshet och trafikolyckor, säger Jonas Löf, ambulanschef i Region Kalmar län.

Hon menar att dottern kunde ha dött till följd av det här?

– Absolut. Nu spekulerar jag, men har man en sprucken mjälte, utifrån den medicinska kunskapen jag har, så skulle det ha varit en blödning och då hade hon varit väldigt dålig när ambulansen kom fram. Då hade hon haft svag puls, lågt blodtryck och på grund av det svårt att syresätta sig. Hon hade varit blek, kall och på väg att bli medvetslös. Mjälten ligger i en kapsel och har inte kapseln spruckit, så har man ingen blödning utåt. Börjar det bli mycket blödning innanför den här kapseln, så får man smärta på ett speciellt sätt. Jag kan inte uttala mig om man inte har sett det där och då eller hur bedömningen har gjorts. Jag måste titta på journalen först om man har agerat rätt eller fel. 

Välkomnar en anmälan

Nu överväger familjen en anmälan efter händelsen. Dottern ska opereras på måndag.

– En anmälan ska man alltid överväga och då ska man gå till patientnämnden. Det är så man kan få information om varför det blev som det blev och varför vi gör som vi gör. 

Du välkomnar en anmälan?

– Absolut, det gör oss bättre. Får vi ingen input, så kan vi inte förbättra oss. Vi välkomnar det.

Anser du att ni får mycket liknande kritik?

– Under 2018 hade vi 32 000 ambulansuppdrag varav cirka 27-28 000 var med patient. Av dem hade vi tre patientnämndsärenden där vi fått klagomål på det vi gjort och två IVO-ärenden. Det är där vi ligger i frekvens.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: