Annons:

Sök

Annons:

Så ser ambulanstätheten ut i norra länet: "Kan inte säga om det är tillräckligt"

Ann Thyselius man Mats Larsson fick en hjärtinfarkt, men just då var ambulansen i Vimmerby upptagen. Till slut löste det sig och Mats fick den hjälp han behövde. Men är ambulanstätheten tillräcklig i länet?
– Jag kan inte säga om det är tillräckligt. Många hade önskat en egen ambulans utanför sig själv, men så ser inte verkligheten ut, säger Jonas Löf, ambulanschef i Region Kalmar län.

En vardag finns två ambulanser i Vimmerby. En dagsambulans och en dygnsambulans. I Västervik finns fler ambulanser plus en ambulans som utgår från Gamleby. I Hultsfred och Virserum finns också ambulans på båda orterna. 

– Så ser närområdet och sedan finns ambulanser på andra sidan länsgränsen för prioettor, som vi kallar det. Det är hjärtinfarkter och liknande. Vårt grunduppdrag är att vara tillgängliga för prioettor och vårt sekundära uppdrag är dagsambulanser med transporter mellan sjukhusen och inom sjukvården, berättar Jonas Löf, ambulanschef i Kalmar län.

2017 togs beslut om att öka bemanningen.

– När det gäller just den delen kan man säga att det är rätt bra. Vi har fått en extra ambulans i Vimmerby på helgerna till exempel. Utifrån det politiska beslutet 2017 bemannades Vimmerby och Oskarshamn upp med en extra dagbil på helger, det är det senaste tillskottet i den regionen. 

Anser du att det ni har är tillräckligt?

– Det kan inte jag säga om det är tillräckligt. Många hade önskat en egen ambulans utanför sig själv, men vi är inte där. Det är inte verkligheten. Vi har de resurser vi har och med hjälp av SOS Alarm och deras tekniska stöd dirigerar vi våra resurser. Ambulanssjukvården är inte som Räddningstjänsten. Vi har ett länsövergripande uppdrag och inte ett kommunuppdrag. Vi ser att vi mer och mer åker över länsgränserna. Vi följer nogsamt vad som blir konsekvenserna av att IVA (intensivvårdsavdelningen) stängs på Oskarshamns sjukhus, säger Jonas Löf och fortsätter:

– Det är så situationen ser ut. Vi har 22 ambulanser dagtid i länet och nattetid tas tre resurser bort. På helgerna har vi 19 ambulanser i länet varav i alla fall två är utomläns. Så ser verkligheten ut. Vi vet också när det är mycket och när det är mindre att göra, vi har statistik på allt. Om en ambulans åker bort på någonting, så försöker vi planera ut dem vi har lite mer om täckningen är sämre.

"Kan ha varit ambulansbrist"

Det var i påskas som Ann Thyselius man Mats Larsson fick en hjärtinfarkt. Ambulansen i Vimmerby var upptagen och det dröjde en stund innan man fick tag i en ambulans i Hultsfreds kommun. 

Nu riktar de kritik mot hur det ser ut med ambulanser främst för dem på landsbygden. 

– Är det en prioetta, som det här var, och ambulansen i Vimmerby inte finns tillgänglig, då kanske ambulansen från Eksjö kommer. Vi jobbar så vid länsgränserna.

Kan det ha blivit ett missförstånd då?

– Det kan ha varit så att det fanns en ambulansbrist i det området vid den här tiden. Mellan 17 och 21 har vi vår kvällspuckel. Då går dagbilarna hem och vi går över till jourverksamhet. Vid just den tiden blir det en annan bemanning med sämre tillgänglighet, så är det. 

Stor ökning förra året

Någon extra bemanning för att det är storhelg eller fler turister finns inte.

– Under sex veckor på sommaren har vi en extra ambulans på norra Öland. Det beror på att befolkningen ökar så mycket invånarantalmässigt där. Det är den enda utökade bemanningen vi har sommartid. Vi bemannar upp speedwaytävlingar och stadsfester och så vidare, men annars har vi normal bemanning.

Tillskottet som skedde 2017 förbättrade tillgängligheten initialt, men nu ser man en ökad belastning.

– Det är precis som hela sjukvården. Vi hade en ökning med 900 uppdrag förra året. Men vi klarar det fortfarande, vi ligger på samma tillgänglighetstid som vi ska utifrån det politiska målet. Men nu tittar vi på vad som händer i Oskarshamn, och får se hur det påverkar vår verksamhet och om vi klarar att behålla samma tillgänglighet med de resurser vi har.

"Pågår en utredning"

Det pågår en utredning om att införa en ambulanshelikopter i Jönköping, Östergötland och Kalmar län. Men som tjänsteman vill Jonas Löf vara försiktig med uttalanden kring det.

– Det pågår en sådan utredning och man tittar på en behovsanalys utifrån ett geografiskt och demografiskt perspektiv. Var skulle helikoptern vara placerad för att det ska bli allra bäst? Nu är vi i steg två och tittar på vad det skulle kosta. Där är vi nu. Vi kan bara titta på och följa det som händer. Vi ser att det blir fler och längre transporter och kompetensen finns bara på vissa platser.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: