Annons:

Sök

Annons:

Så ska nya hus byggas i Djursdala:

Claes Junhammar och Staffan Samuelsson framför "Djursdalahusen". Foto: Simon Henriksson

Så ska nya hus byggas i Djursdala: "Känns spännande"

Djursdala ska växa. Det är samhällsföreningens tanke med sitt nya husprojekt tillsammans med lokala företaget Vimmerbyhus.
– Det finns intresse att flytta hit, säger Staffan Samuelsson.

Annons:

Förslaget till nya bostäder i Djursdala visades upp för allmänheten på lördagen. Det handlar om tre hus på de kommunala 100-kronorstomterna i bygden. 

Samhällsföreningen har samarbetat med det lokala företaget Vimmerbyhus och kommunen. Arbetet med "Djursdalahus" har pågått i ett och ett halvt år och föddes ur SLUS-projektet.

– Man kan säga att det är vårt husprojekt där vi försöker få fram bebyggelse på 100-kronorstomterna. Vi står för idéerna, Vimmerbyhus har tagit fram förslaget och komunen har varit jättepositivt inställd och hjälpt till. Nu hoppas vi att någon ser det som intressant att flytta hit utifrån eller få rotation i bygden. Vi vill gärna att det ska bli en positiv befolkningstillväxt här ute, säger Claes Junhammar.

Finns det något intresse i dag?

– Det är flera stycken som är intresserade att flytta till Djursdala. Man ser att det är en trevlig bygd, en bra skola och det finns konkret intresse från barnfamiljer, säger Staffan Samuelsson.

Vill skapa flyttkedja

Husen är i första hand tänkta för personer över 55 år.

– Som kanske har ett stort hus eller en stor gård här ute i dag. Man kanske känner att det är för jobbigt att skotta på vintern eller klippa gräset på sommaren, men ändå vill bo kvar i Djursdala. Då kanske de lämnar ett större hus åt en barnfamilj om de köper det här och på så sätt kan vi hjälpa till med en flyttkedja. Vi vet att det finns många människor som vill bo närmare naturen.

Redan nu ser samhällsföreningen att det byggs mer i bygden.

– Det har varit en del byggprojekt här de senaste åren och det finns en positiv anda, att det här kan skapa ringar på vattnet.

"Inte långt borta"

Att skolan inte blev nedlagd var a och o, säger Staffan Samuelsson.

– Har man ingen skola blir det en avfolkningsbygd. Nu fick behålla skolan och vi har sett framgångarna med Vi i femman. Det visar att en lugn, harmonisk skolmiljö är bra.

Om intresset övergår till verkställighet kan det gå snabbt till husen byggs.

– Detaljplaner och allt finns redan, så säljs det första huset kan vi börja bygga. Det är inte långt borta. Det känns jättespännande.

Tomterna ska börja marknadsföras ordentligt efter sommaren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: