Åttondeklassarna på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby och Albäcksskolan i Hultsfred fick under en heldag se hur det fungerar på en bondgård och hur de får sin mat från jord till bord.
– Vi hade en skogsslinga och en jordbruksslinga, säger Louise Glindell på Sjundekvills gård utanför Storebro.
Det är allt färre skolungdomar som väljer att söka sig till naturbruksgymnasium. Nu försöker LRF:s kommungrupp, Södra och Norra Kalmar läns fåravelsförening råda bot på problemet genom att arrangera jordbruks- och skogsdagar på Sjundekvills gård för de nuvarande åttondeklassarna som ska göra sitt gymnasieval till vintern.
I måndags kom 120 elever från årskurs 8 på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby och årskurs 5 och 6 från Storebro till gården.I går, tisdag, var det 150 elever från Albäcksskolan i Hultsfred som tog del av all information.
– Vi vill att eleverna får kunskap om var maten kommer ifrån och att vi breddar deras förståelse för lantbruk och skogsbruk. Det är andra året i rad som vi kör en jord- och skogsbruksdag, säger Louise Glindell på Sjundekvills gård.
Dagen bestod av åtta stationer
Skoldagen bestod av åtta stationer där eleverna gick en lantbruksslinga och en skogsslinga och fick med sig det mesta inom modernt lantbruk. De fick göra ett besök i ladugården på Sjundekvills gård, lära sig mer om mat från jord till bord, lamm och bin, maskiner, vad skogen ger, skördare, plantering och flera naturbruksskolor fanns också på plats.
– De fick mest grundläggande information för vi hann inte säga så mycket innan det var dags för nästa station, annars hade nog varje station kunnat hålla på en hel dag. Att flera naturbruksgymnasium visar upp sig är bra, det här är en optimal miljö för dem att berätta om att de jobbar med det, säger Glindell.
Caroline Hemmingsson, fårprodudent på gården Åkermåla utanför Storebro, tycker att jord- och skogsbruk är viktig och borde få mer uppskattning än vad den får.
– Det är nyttigt att ungdomarna får information om detta inför det kommande gymnasievalet, säger Caroline Hemmingsson.