Multinationella Telia fortsätter sin fibersatsning i Vimmerby kommun. Orterna på tur är Frödinge och Tuna. Foto: Telia
Telia satsar på fiber i Frödinge och Tuna. Samtidigt gör man en ny kampanj på de orter som man redan fibrerats. – Vi vill satsa i kommunen, säger Telias kommun- och stadsnätsansvarige Mikael Jarmdahl.
Telia har så här långt varit den solklara vinnaren i fiberkriget i Vimmerby kommun. Det multinationella företaget har nått en anslutning på cirka 50 procent i de fyra orter i kommunen som man hittills erbjudit fiber; Vimmerby, Gullringen, Södra Vi och Storebro. Vimmerby Fiber har, enligt sin egen hemsida, 636 aktiva anslutningar.
Nu väljer Telia alltså att utöka satsningen med Frödinge och Tuna också.
– Vi kommer att gå ut med kampanj i Frödinge och Tuna med start den 19:e april. Det blir motsvarande den kampanj som vi haft tidigare i kommunen. Vi har tidigare framfört att vi vill satsa i kommunen och nu ser vi att det finns förutsättningar att göra det. För vår del passar det väldigt bra att göra den här satsningen just nu.
”Som snittet”
Telia kommer också att erbjuda fiber till de hushåll som tidigare tackat nej till Telia.
– Vi går ut på nytt till de som tackat nej till oss tidigare och ger dem en ny chans. Vi kommer även att erbjuda företag som kan finnas insprängda i de här områdena en fiberanslutning. Tidigare har vi bara erbjudit fiber till större företag i kommunen.
Vad förväntar du dig av kampanjen?
– Vi förväntar oss att det ska gå lika bra som tidigare. Efterfrågan på fiber ökar ständigt, så självklart hoppas jag att så många som möjligt säger ja.
Anslutningsgraden på cirka 50 procent i Vimmerby ligger i linje med vad Telia haft i andra kommuner.
– Det är ungefär som snittet varit tidigare. Senaste halvåret har anslutningsgraden varit något högre.
Kampanj bara i tätorterna
Nya kampanjen inriktar sig enbart på tätorterna. Telia har tidigare fått kritik från kommunen för att inte bry sig om landsbygden.
– På landsbygden måste man skapa en fiberförening och visa ett intresse. Vår tanken är att jobba med intresse från landsbygden runt omkring de här orterna och se vad vi kan få till. Vi jobbar med fiberföreningar på landsbygden över hela landet, men har inte aktivt gått ut med något upprop. Är man intresserad så är vi intresserade.
Enligt Jarmdahl inleds Telias fiberprojekt alltid med tätorterna.
– Generellt sett när vi jobbar med kommuner så tar vi tätorter först och sedan kommer landsbygden. Affärsmodellerna ser olika ut jämfört för en tätort jämfört med landsbygden. Vi kan själva gå ut och jobba aktivt i en tätort, där har vi en avtalspart, kommunen, eftersom vi går i deras mark. På landsbygden finns det flera markägare och då behövs en fiberförening som tar ansvar för markfrågorna. Det tar längre tid att hantera. Bor man på landsbygden och vill ha fiber är den absolut största chansen att få till en fiberanslutning att starta en fiberförening.