Annons:

Sök

Annons:

Gymnasieelever om Fabrikens flytt:

Filip Einarsson, Paulina Blom, Linnéa Rosén och Alva Häll upprörs alla över Fabrikens flytt. Foto: Simon Henriksson

Gymnasieelever om Fabrikens flytt: "Vi blir tystade"

Gymnasieelever i både miljö- och elevråd är kritiska till flytten av Fabriken och hur det kommer att påverka elever på gymnasiet. De menar också att det här har mörklagts för dem. – Ledningen försöker tysta ner det här, säger fyra elever vår tidning träffat.

Annons:

Linnéa Rosén, Alva Häll, Filip Einarsson och Paulina Blom är fyra engagerade elever som upprörs över att Fabriken ska flyttas till Kulturskolans lokaler. Tidigare har vi skrivit om läraren Tony Karlsson som är kritisk till flytten.

Kvartetten menar att det kommer försvåra för Vimmerby gymnasium väldigt mycket. 

– Det känns verkligen inte genomtänkt. Vi ska få 60-70 nya ensamkommande, plus nya elever från Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan och från exempelvis Kinda. Får vi inte behålla A-huset, så kommer inte alla få plats, säger de när vi träffar dem en solig vårdag. 

Redan i dag är det trångt på skolan – och det riskerar att bli än värre om Fabriken ska flytta in A-huset, menar de. 

– Vi har knappt uttrymme som det är nu. Vi har schemalagda lektioner i grupprummen och så ska ska det ju inte vara. Ska vi då få in 140 elever till i den här byggnaden (B-huset), det är ju helt omöjligt liksom. Det är vi som är framtiden, men vi prioriteras inte. Vi får inga bra förutsättningar och det kommer nog sluta med att vi får sitta i matsalarna, säger Filip Einarsson. 

"Har mörklagts"

I dag har en stor del av gymnasiets elever naturkunskap i A-huset. Två lektionssalar finns för naturkunskap i B-huset, men en tredje sal byggdes inte i och med att A-huset fanns när gymnasiet stod klart 2009. 

– Det är lätt att säga att vi kan tränga ihop oss, men det här handlar om elevhälsa och hur eleverna har det. Vi är ännu fler elever nu och att tränga ihop oss ytterligare går inte, säger Paulina Blom. 

Har ni blivit tillfrågade om vad ni tycker?

– Nej, det här har mörklagts. Eleverna har ej tagit del av det och lärarna har blivit tystade. Vi tog upp det här med lärarna, men då säger de att det inte finns något vi kan göra och att det kommer lösa sig. Ska de inte uppmuntra oss att engagera oss? Det blir vi inte om vi inte får lära oss att säga vår mening. Man har också sagt högre uppifrån att man inte ska oroa oss. De inser inte att det här är ett problem för oss och att det blir en stor grej att de försöker undanhålla det för oss. Vi borde vara ett team, men i stället blir det eleverna mot ledningen, säger de. 

Är det många elever som har reagerat?

– Det är inte många som fått reda på det. Det är så nedtystat som sagt. Jag tror fortfarande att det är många som inte vet, men jag hörde att några föräldrar som fått reda på det blivit bekymrade, säger Paulina Blom. 

Tycker att det är sjukt

Fabriken köptes för 2,7 miljoner 2007 och renoverades för 13,4 miljoner 2009. Vattenmiljön i A-huset gick på 700 000 och finansierades via olika bidrag. 

– Vad ska de ha i Fabriken istället? I min värld är det sjukt eftersom de byggde om Fabriken nyligen och har satsat så mycket pengar på det. Då är det bättre att ha den verksamheten som det är där, säger Filip Einarsson.

Övriga håller med. 

– Kommunen har ju gått ut med att de har problem med pengar, så varför lägga pengar på det här? Det kan bli ett stort problem i framtiden när man behöver bygga ut gymnsasiet i stället. Det kanske inte påverkar oss just nu, men jag vill inte som elev sitta i en barrack på skolgården i framtiden. Och slutar vi vid 13 vill vi inte sitta kvar till 16 för att vi måste ha en sen lektion för att salarna inte räcker till, säger Alva Häll och Linnéa Rosén. 

"Hoppas det påverkar"

Eleverna hoppas att de ska lyckas övertala politikerna och tjänstemännen att inte genomföra flytten av Fabriken.

– Vi hoppas att det här ska påverka, att vi säger vår mening. Att politikerna tar till sig av vad vi elever säger och att ännu fler vågar höja sina röster. 

Ger det er förhoppningar i och med att de backat från skolnedläggelsen och att besparingen på Kulturskolan mildrades till exempel?

– Ja. Vi hoppas att de gör det nu också och att de lyssnar på oss. Det är många som tycker och tänker, men fler måste våga yttra sig. Annars vore det en jättestor besvikelse och det är oroväckande för gymnasiet. 

Senare i dag får områdeschefen Alf Olsson kommentera kritiken om mörkläggning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: