Annons:

Sök

Annons:

Dagens unga minskar köttkonsumtionen för klimatets skull

Dagens unga väljer bort köttet för klimatets skull. Foto: Pixabay

Dagens unga minskar köttkonsumtionen för klimatets skull

Mer än hälften av Sveriges unga har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull. Men de över 50 väljer att fortsätta äta som förr.
Det visar en ny undersökning SVT har presenterat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nästan nio av tio svenskar anser att klimatförändringarna orsakas av människan. Att köttet är en avgörande orsak tror bara var tredje svensk, enligt en ny undersökning från Novus som SVT beställt.

En tredjedel av unga mellan 18 och 29 tror att köttproduktionen i "mycket stor omfattning" har orsakat klimatförändringarna. Bland personer över 50 år är det bara en till två procent som ger samma svar. Unga personer uppger också i betydligt högre grad att de redan har tagit steget och minskat på sitt köttätande.

Mer än hälften av de mellan 18 och 29 år har slutat eller äter mindre kött för klimatets skull. I åldersgruppen 50 till 79 år handlar det om var tredje.

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och långsiktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.  

Klimatforskare har beräknat att en hållbar konsumtion för planeten innebär max 300 gram rött kött i veckan. Svenskar äter mer än dubbelt så mycket, i snitt 700 gram rött kött i veckan. 

44 procent är redo att äta max 300 gram i veckan, medan 43 procent svarar att de inte kan tänka sig det.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC står produktionen av kött, ägg och mejeriprodukter globalt för 15 procent av alla växthusgaser. Jämförelsevis står flygens utsläpp för fyra till fem procent.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: