Annons:

Sök

Annons:

Frizon är en av Sveriges bästa skoltidskrifter:

Frizons redaktion uppe i Stockholm. Foto: Victoria Axelsson

Frizon är en av Sveriges bästa skoltidskrifter: "Håller hög kvalitet"

Ännu en gång var Vimmerby gymnasiums tidning Frizon nominerad till priset årets skoltidskrift. Hela vägen nådde man dock inte.
– Vi är inte nedslagna utan ser det som en vinst bara att vara här, säger läraren Victoria Axelsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby gymnasium har ett erkänt starkt medieprogram och både 2008 och 2011 tog man hem priset som årets skoltidskrift. Även 2019 var man nominerat till priset, men nådde inte hela vägen fram. Vinsten gick till Strömbacksskolan i Piteå.

Den nominerade utgåvan av Frizon var den som producerades under vårterminen. Redaktionen bestod av endast sju elever och chefredaktör var Emma Petersson.

"Med utgångspunkt från elevernas perspektiv och med en tydlig ung röst samlar Frizon berättelser och tips som gör gymnasieåren enklare. Redaktionen är självständig, har integritet och sätter alltid läsaren i första rummet", stod det i juryns motivering.

"Inte nedslagna"

– Vi är inte nedslagna utan ser det som en vinst bara att vara här. Årets skoltidskrift är, som juryn sa, ett viktigt pris då det i skoltidningsredaktionerna finns framtidens journalister. För oss är det värdefullt då nomineringen är ett kvitto på att det vi gör håller en hög kvalitet och att vi är att räkna med. Det ger oss extra energi till det fortsatta arbetet med Frizon. Vi tillhör i alla fall topp fyra i Sverige, säger läraren Victoria Axelsson.

Varför är Vimmerby gymnasiums mediainriktning så populär och framgångsrik?

– Jag står med tre elever som tog studenten i våras och ställde frågan till dem. De säger att det är en utbildning som förbereder för högskolestudier, men samtidigt varvar teori med mycket praktik. De säger att de får lära sig många olika sätt att uttrycka sig på, vilket ger en bra bredd och det skapar variation. Viktigast är att de får stort inflytande på utbildningen och Frizon är ett exempel på det.

– Eleverna har en poäng med det. Vi ger dem stor frihet men också mycket ansvar. Jag tror att de uppskattar det. Vår utbildning är ett teamwork mellan oss lärare och våra elever. Vi ger redskap och de får utrymme att experimentera med dem. Sedan utvärderar vi noga innan nästa steg. 

I samband med prisutdelningen blev det föredrag om dagens medielandskap ur olika aspekter. Frizon-redaktionen fick också göra studiebesök på Aller Media och Svensk damtidning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: