Annons:

Sök

Annons:

Fler än hälften av skolorna saknar rektor i höst

Storebro skola är en av sex skolenheter som saknar rektor till hösten. Foto: Vimmerby kommun

Fler än hälften av skolorna saknar rektor i höst

Ytterligare en rektor lämnar sitt uppdrag inom grundskolan i Vimmerby kommun. Det innebär att sex av elva enheter i nuläget saknar rektor till hösten. – Just nu är det väldigt turbulent, säger Aina Kalle som varit rektor för skolorna i Storebro, Frödinge och Tuna.

Annons:

De sex enheterna som i nuläget saknar rektor till höstterminens start är följande: skolorna i Storebro, Frödinge, Tuna, Södra Vi, Djursdala och F-6-enheten på Vimarskolan.

Dagens Vimmerby har tidigare berättat att två rektorer slutar sina tjänster – och att det beror på besparingarna som grundskolan står inför. Vikarierande rektorn Aina Kalle går nu samma väg och har tackat nej till erbjudandet om en fast rektorstjänst.  

– Mitt vikariat har gått ut och jag har tackat nej till en fortsättning. Jag ska inte säga att ekonomin är avgörande, men det är klart att det känns tufft att sitta med budgetarbetet. Å andra sidan är inte ytterskolorna lika hårt drabbade när det gäller tjänster, men när jag tittar på vilka IT-kostnader vi kommer ha blir det inte mycket kvar till läromedel, säger hon.

”En kombination”

Aina Kalle har jobbat i Vimmerby kommun i över 25 år, men mestadels inom vuxenutbildningen. Rektor i grundskolan har hon varit i ett år. Nu väntar ett jobb inom skolutveckling i en annan kommun.

– Jag tänker att det är en kombination av många saker, men jag har blivit erbjuden ett jobb där jag kommer få jobba med skolutveckling och det känns lite mer lockande. Just nu är det väldigt turbulent och jag är ny på jobbet. Då känns det lite tufft helt enkelt, men jag har jobbat i Vimmerby kommun i herrans många år och tänker att jag gärna kan göra det igen.

”Ser sig om”

Förvaltningen står nu inför en tuff uppgift. Tre nya rektorer behöver rekryteras till höstterminen.

– Att rekrytera behöriga är inte helt enkelt. Det är något vi måste jobba med och det är en komplex fråga. Jag tror att det krävs många olika insatser för att lyckas med det. Lön är en del, men sedan finns det många andra saker. Det kan handla om utvecklingsarbete, fortbildningsprogram och arbetsbelastning.

Hur är stämningen inom verksamheten?

– Det är en svår fråga. Bland min personal finns det en oro såklart och man ser sig om efter andra jobb och beskriver att man känner att det är tufft. Det skrivs mycket negativt om skolan just nu, men jag är väldigt imponerad över mina medarbetares fantastiska arbete med eleverna. Det måste vi bli duktigare på att lyfta fram. Det negativa tugget är smittsamt.

Höga IT-kostnader

Ett sätt att frigöra medel är att se över IT-kostnaderna.

– När jag drar bort IT-kostnader utifrån hur det såg ut förra året så blir det inte jättemycket kvar att köpa läromedel för. Jag kommer inte ersätta alla datorer för att i stället få medel till läromedel. IT-kostnaden är problematisk för det är en så stor utgift och inte så lätt att påverka eftersom mycket är låst i långa avtal.

Kalle anser inte att kommunen når kraven i läroplanen när det gäller IT-arbetet inom skolan.

– Vi är nere på en nivå där vi inte kan uppfylla varken kraven i läroplanen eller de mål som kommunen har satt upp. Nu vet jag att andra kommuner som ingår i Itsam är på väg över in i Chromebooks och Google Apps och det blir billigare, men det systemet fungerar inte i två av de skolor jag är rektor för eftersom det saknas anslutning till fibernät. Vi skulle behöva en gemensam IT-strategi för hur vi ska få en fungerande IKT-verksamhet i skolorna. 

Senare i dag publicerar Dagens Vimmerby en intervju med verksamhetschefen Pia Ehrnlund Bengtsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: