Annons:

Sök

Annons:

Nu överklagar regionen beslutet om sänkt hastighet på riksvägen

Trafikverket har sänkt hastigheten på riksväg 23/34. Foto: MostPhotos

Nu överklagar regionen beslutet om sänkt hastighet på riksvägen

Att många inte uppskattar Trafikverkets beslut att sänka hastigheten på riksväg 23/34 har framgått. Nu har Region Kalmar län överklagat beslutet.

Annons:

Det var den 28 oktober som Trafikverket meddelade att hastigheten skulle sänkas på de delar av riksväg 23/34 som går genom Kalmar län. Hastigheten sänktes från 90 kilometer i timmen till 80. 

På fredagen lämnade Region Kalmar län in en överklagan där de tydliggör att de inte anser att en sänkning av hastigheten är positiv. 

Enligt regionen är inte Trafikverkets utredning av vägen tillräckligt genomarbetad. Dessutom anser man att de inte har tittat på tillräckligt alternativa lösningar. Regionen menar att vägen inte är särskilt olycksdrabbad i dagsläget och att en sänkning kan påverka tillgängligheten för området.

"Trafikverket fastslår i konsekvensutredningen att det inte finns alternativa lösningar. Region Kalmar län ifrågasätter detta. Regionen anser inte att en generell bedömning av hela riksväg 23 kan göras då den berör skilda sträckor med olika betydelse för tillgänglighet och resandemönster. Istället för att ta fram fasta hastighetsregleringar kan det exempelvis arbetas med variabla hastighetsskyltar som anpassar hastigheten efter trafiksituation. Hänsyn bör också tas till åtgärder som redan vidtas för att öka trafiksäkerheten, exempelvis räfflor i vägbanans mitt", skriver regionen i sin överklagan.

Kan påverka besöksnäringen

Regionen är rädd att det ska påverka länets attraktionskraft och skada besöksnäringen.

"Kalmar län är en landsbygds- och i vissa områden även glesbygdsregion. Detta kännetecknas av stora ytor och långa avstånd i hela länet. Regionala kärnor, huvudorter och vår tillväxtnod Kalmar kämpar med långa restider inom länet och till tillväxtmotorer utanför länet. Hastighetssänkningarna ger därmed både reellt och mentalt minskad tillgänglighet för länets invånare. Detta drabbar befolkningen direkt i sin vardag kopplat till resor för exempelvis pendling till arbete och utbildning, aktiviteter och vardagssysslor. Det drabbar även näringslivet och besöksnäringen", skriver man.

Regionen yrkar att regeringen upphäver Trafikverkets beslut. Det är regeringen som kommer att ta beslut i frågan. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: