Peter Bláha, känd som Pansar i Gladiatorerna, kom till Vimmerby och gav en inspirationsföreläsning om varför man ska träna.
– Det är dags att vi får våra barn att släppa iPaden och komma ut i rörelse. Att konsumera rörelse kommer göra alla personer bättre, säger han till Dagens Vimmerby.
Nyligen kom Peter Bláha, mer känd som gladiatorn Pansar, och Johan Öhman till Vimmerby för att ge sina bästa tips kring träning och kost.
Peter Bláha fokuserade under föreläsningen på att inspirera besökarna till varför man ska träna, pratade om kost och hälsa, sin egen resa genom träningen, varför han började träna, hur träningen har hjälpt honom i livet och hur han kom med i Gladiatorerna.
Om det finns något som Peter Bláha tycker om så är det att träna och han tycker att barn ska få testa så många idrotter som möjligt.
– Jag driver gymanläggningar, kör Barnens hinderbana på olika platser i Sverige och får barn att röra på sig. Jag vet, och forskningen säger, att man mår och presterar bättre, lever längre och är friskare om man tränar. Det är vad jag vill inspirera andra till att göra, säger Peter Bláha.
"Vuxna behöver inspiration"
Det kvittar vad man håller på med för idrott så länge man rör sig på regelbundet och håller sig sysselsatt med en aktivitet som man gillar.
– Det är då det ger resultat. Det kvittar om det handlar om styrketräning, fotboll eller ishockey, det får var och en hitta själv. Det är viktigt att barn får testa flera olika sporter. Det är dags att vi får våra barn att släppa iPaden och komma ut i rörelse.
Vad märker du för skillnader jämfört med när du var barn?
– Det fanns inga iPads och mobiltelefoner när jag växte upp. Hade man tråkigt så gick man ut i skogen och där var man aldrig sysslolös. Mina barn kan sitta hemma med sina iPads och man får säga till dem att släppa den. Även vuxna människor behöver inspiration för att komma igång. Om de inte kan visa hur viktig träningen är för hälsan så är det inte lätt att få barnen att träna. Jag kommer aldrig sluta träna, jag mår bättre när jag får träna och kan jobba hårdare.
"Jag var knubbig och svag"
Peter Bláha vittnar om en uppväxt som inte var särskilt rolig och kantades av framför allt mobbing.
– När jag växte upp så hette alla Svensson, Jonsson eller Andersson i efternamn, sedan fanns jag som hette Bláha. Det var ett efternamn som alla skrattade åt på uppropen. Jag hade inga vänner, var mobbad hela vägen upp till nionde klass och fick också stryk. Jag fick träna mig ur det. Jag var svag, knubbig och tränade inte mer än att jag var med på skolidrotten. Det fanns en kille som tränade och backade upp mig, jag såg upp till honom. Jag började träna och ju större jag blev desto mer respekt fick jag. Musklerna gjorde att jag fick respekt och jag kunde bygga ett skal av trygghet. Jag har byggt upp mitt självförtroende genom idrott och andra saker som gjorde att jag vågade vara med på tv. Det hade jag aldrig vågat då.
Om rollen som Pansar
Peter Bláha är den gladiator som tar allra mest plats i TV4:s familjeunderhållningsprogram Gladiatorerna och beskrivs som oberäknelig, hårdkokt och aggressiv.
– Ja, så är det. Det är något som jag har byggt upp, det var liksom inget som jag hade. Det är en galen karaktär som gör saker som man kanske inte får göra men ändå uttrycker sin ilska och tävlingsinstinkt. Det är en roll som man spelar.
Hur är det att gå in i en sådan roll?
– Det är kul, jag måste peppa mig själv och skapa mycket energi inom mig för att spela honom.
Så ska man bygga muskler
Johan Öhman, projektledare för ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga dopning, var kvällens andra föreläsare och pratade om dopning som ett samhällsproblem.
– Doparen kan vara vem som helst och jag försöker sudda ut bilden om att det ska vara en stor kille med enorma muskler som dopar sig. Vem som helst kan ta genvägar till att bli snygg, säger Johan Öhman och fortsätter:
– Det finns ingen föreläsning, metod eller modell som kommer motverka dopingen utan det handlar om att vi pratar om det hemma, i klassrummet och i omklädningsrummet. Vi ska prata om kroppen som ett verktyg och inte som en statussymbol.
Vad bör man göra för att bygga muskler?
– Träna, äta och sova. Det är världens äldsta knep och det har man alltid gjort. Det funkar hur bra som helst.
Kritisk mot kosttillskott
Han tog även upp kosttillskott under föreläsning på Hotell Ronja.
– Kosttillskottsbranschen är som vilda västern. Det är skandalöst att vi inte har bättre lagstiftning och bättre kontroller i ett land som Sverige. Vilken person som helst kan sälja vad som helst i landet och det är inte ens en överdrift, säger Johan Öhman.
Det var ett 70-tal personer som lyssnade på de dubbla föreläsningarna i Vimmerby.