Annons:

Sök

Annons:

Kommunen kommer börja låna igen:

Ekonomichefen Mattias Karlsson känner sig inte bekväm med budgeten. Foto: Simon Henriksson

Kommunen kommer börja låna igen: "Kan inte bara tro att allt blir bra"

En ny budget har antagits för Vimmerby kommun. En budget ekonomichefen Mattias Karlsson inte är helt bekväm med.
– Det går inte att bara klubba den och tro att allt blir bra, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Inför budgetdebatten- och beslutet i kommunfullmäktige höll ekonomichefen Mattias Karlsson en lång utläggning om kommunens ekonomi. Det finns en tydlig oro hos ekonomichefen.

– Jag har full respekt och förståelse för att allt fokus inte varit på budget och de bitarna den här hösten, men nu har budgetberedningen arbetat fram det här förslaget. Om jag tittar på resultatet tycker jag att det är för lågt sett till våra förutsättningar, historik och framtid. Det skulle behöva vara högre, men jag vet att det är både svårt och utmanande och att hur vi har slitit för att ens komma till det här resultatet, säger Mattias Karlsson.

Han poängterar att det är "nödvändigt att hålla budget".

– Vi vet att nämnderna har det svårt, även om barn- och utbildningsnämnden är något mer optimistiska inför 2020. Vi har tittat på om vi kan förenkla budgetprocessen, men redan nu är det för sent att ta in 2021 i nästa års budgetarbete. Det säger jag för att ge vissa perspektiv. Ska vi ändra budgetprocess får vi ta det i KSAU och KS och det måste ske i god tid. 

Viktigt behålla personal

Mattias Karlsson säger att det är tuffa tider som väntar.

– Man ska ha mer inom den kostym vi har, vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och en stor och viktig fråga är rekrytering och att behålla befintlig personal. Det är en ödesfråga. Det är inte bara kommuner utan även privata näringslivet vi konkurrerar med. Vi ska inte bara leverera bättre, utan också billigare tjänster, över tid.

Ekonomichefen säger att han hoppas att mer pengar kommer kommunen till del från staten.

– Det har länge pratats om hur mycket pengar som fattas, allt mellan 50 och 150 miljarder har nämnts. De flesta, även om en del är partiska, på kommunsidan tycker inte att vi blir fullt ut kompenserade av staten, utan att staten vältrar över kostnader på oss. Vi får hoppas och tro att det kommer mer pengar till del för oss. Ni vet hur det ser ut, vi blir fler äldre och fler äldreäldre, vilket kräver allt mer. Allt fler ska försörjas. 

Tar upp nya lån

Att kommunen – sedan mardrömsåret 2014 – gått med ett positivt resultat gläds han åt.

– Vi ser ut att få ihop det även 2019 och det är en styrka och väldigt positivt för oss. Många andra kommunkompisar har stora dilemman och utmaningar. Vi var tidigt ute och höjde skatten och nu följer fler efteråt. Det finns två sätt att komma till rätta med resultaträkningen, antingen ökar man intäkterna eller minskar man kostnaderna. 

Vimmerby kommun kommer kliva upp i invsteringsnivå igen under 2019. Men trots att det beslutats om 80 miljoner kronor är det fjärran från de 350 miljoner som investerades 2013.

– Det var oerhört mycket för Vimmerby kommun relativt sett. Nu har vi minskat investeringsutgifterna och kunnat amortera av på våra lån. Sedan kanske det är så att vi har investerat för lite, det är svårt att vara lagom. 

Nu kommer dock kommunen börja låna pengar igen inom kort. 

– Kommunen går upp i investeringsnivå igen och i början av nästa står vi i det läget att kommunen behöver ta upp nya lån igen. Det är i storleksordningen 50 miljoner ungefär. 

"Kanske för optimistiskt"

Att kommunen ser ut att backa med 109 invånare är förstås förödande för pengapåsen.

– I pengar är det 6,2 miljoner kronor i tapp. Vi hade ett antagande att vi skulle behålla den dåvarande befolkningsmängden, men det antagandet var kanske för optimistiskt. Vi får hoppas att vi har en viss marginal på finanssidan och det kommer vi ha om börsen går bra. Det ser ut som att 2020 blir ett bra börsår. 

Låneskulden för hela kommunkoncernen ligger på 1,1 miljarder. 

– Lånsekulden kommer öka framöver igen. Det finns ingen tydlig gräns, men man kan väl säga att det är ungefär 1,5 miljarder kronor för kommunen och bolagen. Vi har en total låneram på 1,44 miljarder så vi är ganska nära 1,5 miljarder.

Inte helt bekväm

Mattias Karlsson säger att han inte är helt bekväm med den antagna budgeten.

– Det kanske ingen ekonomichef, tycker jag. Socialnämnden får svårt att hålla budget, BUN hoppas de kan hålla. För KS blir det också utmaningar. Det kommer krävas en hel del och det går inte att bara klubba och tro att allt blir bra. Vi kommer få jobba aktivt med det här under kommande år.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: