Annons:

Sök

Annons:

20 000 flygtimmar har blivit bok:

John-Olof Holmström summerar 20 000 flygtimmar i sin självbiografi. Foto: Simon Henriksson

20 000 flygtimmar har blivit bok: "Suttit och skrivit över Atlanten på nätterna"

Två år och tre månader. Det har John-Olof Holmström spenderat i luften. Nu har hans 42 år som pilot blivit en självbiografi. 
– Jag har suttit och skrivit över Atlanten på nätterna, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

John-Olof Holmström från Vimmerby har nyligen fyllt 80 år. Då väljer han att debutera som författare. Hans bok, "I med och motvind – en flygares bekännelser" är hela 368 sidor lång och rymmer väldigt stora delar av de 42 år han spenderat som pilot och flygbolagsägare. 

Eller som han själv uttrycker det: 

– Jag har gått miste om jordelivet i två år och tre månader med mina 20 000 flygtimmar.

Självbiografin har efterfrågats under lång tid, säger han.

– Att jag har skrivit den här kommer sig av att jag börjar bli rätt gammal och har samlat på mig mycket erfarenhet. Folk har tjatat på mig i 20-30 år att skriva en bok. Jag har levt speciellt och det har hänt mycket under mina äventyr. Det har varit en spridd verksamhet och många flygningar till Afrika och Asien. Jag har landat på både Ganges och Brahmaputra och korsat Atlanten 33 gånger.

Hur länge har du jobbat med boken?

– Ett år med själva jobbet att göra den kan man säga. Men texten har funnits där i alla tider. Jag har suttit och skrivit när jag flugit över Atlanten på nätterna och inte hade något att göra. Då skrev jag ner vad som hände. Jag har varit mycket i Bangladesh, så det är mycket om Bangladesh i den. Jag har alltid skrivit ner det som har hänt och lagt ut en del på min blogg, säger John-Olof Holmström, som hade ett offciellt boksläpp på Vimmerby bokhandel på torsdagen.

Hade ett hundratal anställda

När han drev en bilverkstad i Hultsfred kom han i kontakt med segelflyget och tävlade i både SM och EM innan det tog fart på allvar. Under många år drev han det egna flygbolaget Holmstroem Air, som utgick från Hultsfred flygplats. Som mest hade företaget ett hundratal anställda, nio egna plan och två serviceverkstäder. 

– Jag har flugit väldigt mycket Hultsfred-Stockholm. Jag hade även ett flygbolag i Hudiksvall, drev flygplatsen i Mora och var delägare i ett flygbolag i Lettland. Jag försökte få boken tunnare än 368 sidor, men det gick inte. 

2002 slutade han och numera märks det en skillnad på intresset för flyget, menar han.

– Flyget är kanske inte så populärt bland ungdomen längre. Förr intresserade sig folk för vad vi som flög gjorde. Ove Fundin (flerfaldig världsmästare i speedway) sa en gång att om ingen pratar speedway tänker han inte på det. Pratar ingen flyg tänker jag inte heller på det. 

Sålt över 300 böcker

John-Olof Holmström lever som pensionär i Sjundhult utanför Vimmerby och spenderar somrarna på motorcykel. 

– Jag jagar gärna också när tillfälle ges, säger han.

Totalt har sålt 300 böcker, de flesta över sociala medier. Han börjar fundera på om det antal exemplar han tryckt kommer räcka. 

– Flygvapenmuseum i Linköping kommer nog att sälja den sen och jag har inte gått ut i flygpressen än heller. Jag har passerat 300 sålda på bara tre veckor. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: