Annons:

Sök

Annons:

Oppositionen budar över regeringen – vill satsa 7,5 miljarder

Kristdemokraten Gudrun Brunegård är nöjd med gårdagens besked om mer pengar till välfärden. Foto: Jakob Karlsson

Oppositionen budar över regeringen – vill satsa 7,5 miljarder

Den oheliga alliansen mellan Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna budar över regeringen när det gäller tillskott till välfärden. I stället för regeringens fem miljarder vill partierna satsa 7,5 miljarder och kommer få stöd av SD.

Annons:

Satsningen skulle ge 125 miljoner till länets kommuner och 53,5 till Region Kalmar.

– Hälso- och sjukvården har det tufft i Sverige. Region Kalmar län brottas precis som med många andra regioner med tuff ekonomi som i sin tur leder till både besparingar och skattehöjningar. Vi har sett hur regionerna och kommuner gått allt mer på knäna. Detta rejäla tillskott till välfärden blir ett ordentligt lyft och gör att vi kan säkerställa välfärden, säger Kristdemokraternas riksdagsledamot Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

"Gör allt vi kan"

Förslaget kommer att hanteras av finansutskottet den 23 januari och sedan landa på riksdagens bord.

 –  Vi har en välfärdskris runt om i landet där regioner och kommuner drar ner samhällsservicen för att spara pengar. Vi vet att varenda undersköterska och varenda lärare behövs i svensk välfärd. Jag är glad att Vänsterpartiet gör allt vi kan för att få fram de resurser som krävs, säger regionrådet Linda Fleetwood (V) i ett pressmeddelande.

Förslaget skulle ge Vimmerby kommun 8 miljoner extra, Västervik 18,7 miljoner extra och Hultsfred 7,2 miljoner extra.

Får stöd av SD

Pengarna tar M, V & KD från slopat friår, slopat ingångsavdrag och minskat stöd till lärarassistenter. SD har meddelat att de stöder förslaget och det ger majoritet i riksdagen.

– Jag tycker att den slutgiltiga produkten de kom fram till inte är riktigt lika attraktiv som det som Moderaterna presenterade i förra veckan. Vi får tillskott till kommunerna, det är bra. Men inget till polisen och rättsväsendet, det är mindre bra. Men givet att alternativet är inget alls så gör det vårt val ganska enkelt, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD), till Aftonbladet.

Ministern slår tillbaka

Finansminister Magdalena Andersson sågar beskedet och menar att partierna endast kommit överens om ett tillskott på två miljarder. Detta eftersom de inte känner till hur regeringen finansierar sitt stöd och tar bort pengar till lärarassistenter.

– Det beror på vilken utgångspunkt man har. Vi har enats om fem och de om två. Sedan får vi se hur de ska se på våra fem miljarder, där antar jag att de inte skriver under in blanco på vår finansiering, för den känner de inte till, säger hon till samma tidning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: