Annons:

Sök

Annons:

Misstänks ha lurat äldre på halv miljon – fem anhållna

Bedrägerier riktade mot äldre har verkligen ökat markant under de senaste åren. Nu tycks polisen ha spräckt ytterligare ett nätverk som lurar sig in på gamlas bankkonton.

Annons:

En stor insats under måndagen med hela 70 poliser inblandade slog till på olika platser i Malmöområdet och grep fem män mellan 25 och 35 år. De sitter nu anhållna misstänkta för flera grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier.

Männen kopplas till ett kriminellt nätverk. I nuläget är de misstänkta för cirka 20 fall av grovt bedrägeri där de lurat till sig totalt en halv miljon kronor. Fler fall kan tillkomma i ärendet.

Utgett sig för att jobba på bank

Tillvägagångssättet är bekant. Personerna har ringt upp äldre och utgett sig för att arbeta på bank eller kreditinstitut. I vissa fall har de påstått sig vara poliser. Bedragarna har oftast berättat att de äldre tagit ett lån. När de äldre nekat till det har bedragarna uppgett att de äldre utsatts för ett bedrägeri och att de måste gå in i Swish-appen för att neka utbetalningen.

Pengarna som sedan swishats har gått till en penningmålvakt.

De drabbade är från i stort sett hela Sverige, från Ronneby i söder och till Jukkasjärvi i norr. I vår region har flera äldre drabbats av liknande bedrägerier. I nuläget är inget av de fallen del av det här målet.

Unga tvättar pengarna

Det här är det senaste i raden av tillslag mot äldrebedragare. Varje dygn genomförs mängder med bedrägeriförsök och de kriminella har lurat till sig hundratals miljoner under de senaste åren.

– Det är ett stort jobb och samarbete bakom måndagens tillslag. Det är viktigt att vi kan slå ut de här kriminella nätverken som genomför grova bedrägerier mot åldringar runt om i landet. Oolisens jobb att slå mot de grovt kriminella nätverken är strategiskt viktigt i kampen mot den organiserade brottsligheten säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

Ett stort arbete pågår med att följa pengarna. ”I slutändan kommer många ungdomar att bli misstänkta för penningtvättbrott genom att ta emot pengar från de kriminella som man sedan överlämnar till dem”, skriver polisen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: