Annons:

Sök

Annons:

Nu börjar Rebecca på räddningstjänsten i Hultsfred:

Nu börjar Rebecca Ovedal på räddningstjänsten i Hultsfred. Foto: Privat

Nu börjar Rebecca på räddningstjänsten i Hultsfred: "Adrenalinet på max"

Räddningstjänsten består till väldigt stor del av män. Kanske börjar något hända inom den mansdominerande kåren. Nu blir Rebecca Ovedal nästa kvinna i Hultsfreds kommun.
– Det blev en morot efter förlossningen, säger hon.

Annons:

Vissa yrken är fortfarande väldigt könssegrerade. Ett sådant är räddningstjänstpersonal i beredskap, eller brandman som många säger, där en stor majoritet är män.

Men kanske börjar något hända. 

I Hultsfreds kommun blir det nu en fjärde kvinna inom räddningstjänsten. Detta efter att Rebecca Ovedal, ursprungligen från Södra Vi, blivit anställd. Hon blir den första kvinnan i styrkan i Hultsfred, men i de andra styrkorna i kommunen finns ytterligare tre.

– Jag skrev på häromdagen och vi har haft en dialog ganska länge. Det är mycket tester man måste göra, det är läkarundersökningar av olika slag och hälsoundersökningar kring syn, hörsel och lungkapacitet. Det är väldigt mycket man måste gå gå igenom så man är kapabel. Det är förstås väldigt viktigt så man inte utsätter kollegorna för fara. Det har varit en ganska lång process och mycket att ta sig igenom, säger Rebecca Ovedal. 

Hur föddes tanken till det här från din sida?

– Det var egentligen när jag läste om Ingela Koponen i Vimmerby. Vi är gamla kollegor, så jag skrev och frågade henne om en massa. Det blev också en morot för mig efter förlossningen. Jag fick barn för ett år sedan och gick upp mycket vikt. Eftersom jag har en idrottsbakgrund vet jag att hård träning ger resultat, så då tänkte jag att jag ska prova det här och se om jag klarar testerna. Och det gjorde jag. 

"Tvivlade på mig själv"

Rebecca Ovedal känner till att det är ett väldigt mansdominerat yrke och det gjorde att även hon tänkte ett extra varv. 

– Det är inte så ofta man hör eller läser om kvinnor inom räddningstjänsten, men jag har fått jättemycket förslag och stöd. Jag hade ganska svårt att komma från med Noa, men de gav förslag och jag har blivit mycket väl omhändertagen. De var jätteglada att jag sökte och att jag vågade ta steget. Jag tror att det säkert är många som vill, men kanske inte riktigt vågar. 

Varför är det så mansdominerat, tror du?

– Jag vet inte faktiskt. Det är ett fysiskt väldigt krävande jobb och man måste vara i god kondition. Samtidigt finns det arbetsuppgifter för alla och det kan vara en man som har samma storlek som jag har. 

Tycker du själv att det är viktigt att gå före och visa att det går som kvinna?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag hade gått upp 29 kilo efter att jag fick barn och då väcktes den här tanken som en morot. Jag gillar det här adrenalinpåslaget också och klarar jag testerna så är jag tillräckligt bra för att vara brandman. Det var mer så att jag tvivlade på mig själv tidigare och inte tog steget. 

Tror du att det kommer bli vanligare med kvinnor i yrket?

– Det hoppas jag. Jag får prata för det. Man klarar mer än man tror och det gäller bara att utmana sig själv och ta klivet. Räddningstjänsten vill verkligen ha in fler kvinnor också. 

Snart första uppdraget

Ännu har det inte blivit något uppdrag för henne. 

– Jag har sändaren här hemma, men jag är fortfarande mammaledig så jag vet inte exakt när jag är redo för att vara med på larm. Men nu får jag möjlighet att vara med på alla övningar, känna in miljön, lära mig alla bilar och så. Det är mycket man ska veta och sedan handlar det om att bli varm i kläderna och komma in i gänget. Jag tror att adrenaliet kommer vara på max vid första larmet. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: