Annons:

Sök

Annons:

Polisen tvingade ungdom att radera bilder – JO riktar kritik

JO riktar kritik mot polisen i Västervik

Polisen tvingade ungdom att radera bilder – JO riktar kritik

Justitieombudsmannen (JO) kritiser en polis i vårt polisområde sedan den förmedlat en felaktig uppfattning om att det inte är tillåtet att fotografera en polis i tjänst i en viss situation och förmått personen att radera de fotografier som tagits på polisen. För detta ska polismyndigheten kritiseras.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

En polispatrull hade pratat med några ungdomar och skulle lämna platsen när en av ungdomarna tog upp sin mobiltelefon och fotograferade poliserna. Den ena polisen uppgav att det var ett brott att fotografera poliser i tjänst och fick 17-åringen att radera fotografierna som tagits.

Händelsen anmäldes till JO som nu konstaterar att 17-åringen inte hindrade poliserna i deras tjänsteutövning eller utgjorde någon säkerhetsrisk.

JO skriver också att den som ett polisingripande riktar sig emot ofta uppfattar förhållandena som att han eller hon är tvungen att följa en uppmaning från polisen. Därför är det viktigt att poliser inte uttrycker sig eller agerar på ett sådant sätt att det uppfattas som tvång.

Polisens uttalande och agerande stämmer inte överens med kraven på att en polis ska agera sakligt och korrekt och på ett sådant sätt som inger förtroende. Polismyndigheten kritiseras för detta, skriver JO.

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: