Annons:

Sök

Annons:

Ny kameraövervakning vid ICA främst för rånrisken – täcker delar av parkeringen

Nu har ICA Kvantum en ny kameraövervakning på plats. Foto: Simon Henriksson

Ny kameraövervakning vid ICA främst för rånrisken – täcker delar av parkeringen

ICA Kvantum har satt upp nya kameror. Men det är inte i första hand för parkeringen.
– Det är för rånrisk och trygghetsfaktorer, men vi får delar av parkeringen på köpet, säger ägaren Per Lindqvist.

Annons:

Att diskussionerna går heta om parkeringen utanför ICA Kvantum har nog inte undgått någon. Polisen får inte sällan in anmälningar om parkeringsskador där och till och med politiskt har det från vissa håll höjts röster för att sätta in kameraövervakning.

Nu sätter ICA Kvantum upp nya kameror, men det är inte för parkeringen egentligen. 

– Jag följer debatten som är och vi har den frågan levande med fastighetsbolaget och det jobbas på ett förslag med parkeringsrutorna för att säkra miljön där ute. Skyltningen vi har gjort nu hänger inte ihop med det. Det blev aktuellt när vi behövde byta system inne i butiken i höstas. Det var gammalt, slitet och hade tappat lagringsutrymme. Det händer att polisen kommer hit och vill ha bilder, så då bestämde vi oss för att byta kamerasystem, säger ägaren Per Lindqvist. 

Rånrisken påverkar

Det blir också en utökning som gör att kameraövervakning sker vid entrén, personalentrén och lastkajer. Även parkeringen täcks till viss del. 

– Vi täcker ingången och då finns det regler som säger hur vi måste upplysa kring det. Därför är det skyltar på parkeringen. Vi kan till viss del fånga in vissa delar av parkeringen, men vi täcker inte hela parkeringen. Kanske tänker man två gånger innan man smiter från en eventuell skada.

Den egentliga anledningen är en oro för rån och för att skapa trygghet bland personal och kunder. 

– När vi bytte system så dök det här upp med flera rån i närområdet. Då kände vi att det var värt att säkra upp vissa delar även utanför butiken. Men det är fel att säga att det hänger ihop, det är snarare så att vi får vissa delar av parkeringen på köpet. Vi har levt i många år med parkeringsskador, men den frågan isolerad är inte skäl för en kameralösning. Det är tråkigt att behöva lägga pengar på, men i dagens samhälle är det tyvärr vanligare med stölder och hot i butik vilket gör att vi behöver investera i åtgärder som exempelvis kameraövervakning för att skapa en säkrare miljö för medarbetare och kunder, säger Per Lindqvist och fortsätter:

– Någon lösning för alla som får parkeringsskador blir det inte. Vi kommer inte heller sätta oss med någon som kommer in och säger sig ha blivit påkörd för att titta på bilderna. Det är en fråga för polisen och vi har regler att förhålla oss till. Men många tycker nog att det här bra, det är mycket åsikter om det här. Ytan är välbesökt och det är inte jättekonstigt att det händer saker. Det körs åt alla håll och för fort i vissa fall också. Vi försöker göra vad vi kan för att trygga säkerheten. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: