Annons:

Sök

Annons:

Locket på om förundersökningen mot förra kommunalrådet

Förundersökningen mot Vimmerbys före detta kommunalråd, Ingela Nilsson Nachtweij, är långt ifrån klar än - och åklagaren lägger locket på. Foto: Jakob Karlsson

Locket på om förundersökningen mot förra kommunalrådet

För snart fyra månader sedan beslutade kammaråklagare Gunilla Öhlin att inleda en förundersökning mot före detta kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtwaeij. Men ännu är förundersökningen långt ifrån klar – om ens påbörjad?
– Det kan säkert dröja lång tid, är åklagarens kommentar.

Annons:

I slutet av augusti publicerade vi en intervju med Erik Paulsson där han riktade hård kritik mot sin centerpartistiska partikollega, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij.

Kritiken riktades bland annat mot Nilsson Nachtweijs, som han ansåg, bristande ledarstil som kunde leda till sjukskrivningar och uppsägningar bland personal i kommunhuset.

Fick frågor från Nilsson Nachtweij?

I samband med detta fick Erik Paulsson flera sms med frågor från Ingela Nilsson Nachtweij. Bland annat ett där det stod ”Vilka tjänstemän på stadshuset har du pratat med?” och ett annat där en av tjänstemännen är nämnd med ett frågetecken bakom.

Erik Paulsson valde då att polisanmäla Nilsson Nachtweij, som han menade bröt mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen. Det innebär att det är förbjudet för offentliga organ att eftersöka vem som lämnat en uppgift till media eller en journalist.

Vägrar svara på frågor 

En dryg månad senare, i början av november, beslutade kammaråklagare Gunilla Öhlin att inleda en förundersökning.

Redan från första dagen har Öhlin konsekvent vägrat att svara på våra frågor. Inte ens på frågan om vilken brottsrubricering som är aktuell har vi fått något svar.
I dag, närmare fyra månader efter att Gunilla Öhlin beslutade att inleda en förundersökning, har utredningsarbetet med stor sannolikhet inte ens inletts.

Vad kan du berätta om förundersökningsarbetet?

– Ingenting. Jag har inga kommentarer, säger Öhlin när vi når henne på fredagseftermiddagen.

Och du kan fortfarande inte berätta vilken brottsrubricering som är aktuell?

– Nej?

Har arbetet inletts?

 – Som sagt, jag har inga kommentarer.

När tror du att förundersökningen kan vara klar?

– Det kan säkert dröja lång tid. Det har hänt mycket i området Vimmerby, Hultsfred och Västervik den senaste tiden.

Har detta ärende låg prioritet?

– Den frågan kan jag inte svara på.

Sågs som olämpligt

Gunilla Öhlin vill inte heller svara på frågan hur lång tid det är rimligt att låta en brottsmisstänkt person få vänta på att en brottsutredning ska göras i ett ärende likt detta.

I det utkast tilll revisionsrapport vi redovisade förra veckan, ansåg revisorerna att Ingela Nilsson Nachtweijs agerande i detta ärende var olämpligt.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: